Društvo

Sutra referendum o promeni Ustava, gde se glasa?

Boom93/M.Veljković
Pitanje, na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava".

Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Gde se glasa?
Glasanje se obavlja u nedelju, 16. januara na biračkim mestima koji su definisani širom Srbije, a u skladu sa prebivalištem svakog zainteresovanog građanina.

Požarevac ima 57.824 glasača, a Kostolac 11.406 koji imaju pravo da se izjasne na referendumu. Postoji  ukupno 68 glasačkih mesta odnosno 57 u Požarevcu i 11 u Kostolcu.

Na svakom biračkom mestu biće predsednik i 5 članova i isto toliko zamenika članova, po rasporedu GIK-a.

Gde tačno glasate možete da proverite ovde – resenje-biracka-mesta-Pozarevac.

Odštampano je 6,510.233 glasačkih listića i rezerva za nedelju, 16. januar. Glasači koji su osobe sa invaliditetom, nemoćna stara lica ili glasači koji iz zdravstevnih razloga ne mogu da dođu na glasačko mesto mogu da glasaju kod kuće, ako o tome obaveste glasački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja ili to učine preko izborne komisije u svojoj opštini ili gradu počev od 48 sati pre glasanja. Slepi, nepismeni ili glasači koji su osobe sa invaliditetom imaju pravo da na glasačkom mestu povedu pomagače, koji će umesto njih popuniti glasački listić na način koji im glasači odrede.

Glasači koji su osobe sa invaliditetom mogu da na glasačkom mestu dođu uz pomoć psa vodiča kao i da umesto ličnog potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska koriste pečat sa potpisom odnosno ličnim  podacima.

Akt o promeni Ustava podrazumeva nekoliko promena koje državni organi nazivaju depolitizacijom pravosuđa.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rešenja, da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela. U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, „istaknuti pravnici“ koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

U radnom telu za izradu amandmana bili su i predstavnici strukovnih udruženja – Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije, koji su poručili građanima da su ove promene značajne za depolitizaciju pravosuđa. Iz brojnih opozicionih stranaka pozvali su građane da bojkotuju referendum ili da se izjasne protiv, navodeći razne primedbe na predložena rešenja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • mi iz Mesne zajednice Čačalica nigde ne glasamo jer se novi montažni objekat pravi već duže vreme a kada će biti gotov to niko ne može da kaže jer kontrole očigledno nema.Trebalo još u Decembru da bude gotovo al negde zapelo a radovi krenuli ……

%d bloggers like this:
Send this to a friend