Društvo

Svaki dan je prilika da pokažemo solidarnost

Foto/ T.F. Humanitarni bazar u centru

Foto/ T.F. Humanitarni bazar u centru

Danas, 20. decembra, širom sveta se obeležava Međunarodni dan ljudske solidarnosti. Ovaj dan ustanovile su UN 2006. godine i tada, vlade svih zemalja podsećaju na potrebu za ljudskom solidarnošću i na inicijativu za borbu protiv siromaštva.

Najsiromašniji zaslužuju pomoć onih koji imaju najviše te je, u kontekstu globalizacije i rastuće nejednakosti, neophodno jačanje međunarodne solidarnosti. Koncept solidarnosti promoviše se kao ključan u borbi protiv siromaštva, za koju je nužna uključenost kako pojedinaca tako i institucija. Solidarnost, kao pojam označava moralnu obavezu čoveka za čoveka.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na teritoriji grada Požarevca postoje nekoliko udruženja koja se bave humanitarnim radom kroz različite aktivnosti. Udruženje za pomoć Osobama sa invaliditetom “Fortuna” je dobrovoljno, humanitarno, neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja prava i položaja osoba ometenih u mentalnom razvoju i invaliditetom.

Tamara Filipović je od osnivanja u ovom udruženju i ističe da je jedan od glavnih motiva da pomognu kako osobama sa invaliditetom tako i svakom detetu kome je potrebna pomoć za lečenje od nekih teških bolesti.

Godinu koja je na izmaku su obeležile brojne humanitarne akcije i  presrećna sam što bila učesnik u svim dosadašnjim. Takođe sam i jedna od osnivača udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom ,,Fortuna,, koja je i sama organizovala jedan od humanitarnih bazara. Posebno se ponosim radom našeg udruženja i angažovanjem  koje imamo. Mnogo se trudimo i vredno radimo na poboljšanju  kvaliteta življenja najranjivije populacije građana  kao i kompletne porodice   čiji je član dete(osoba) sa razvojnim poteškoćama.“ – naglašava Filipović.

Uz podršku grada Požarevca udruženje je  pokrenulo  projekat ,,Tvoj dom tvoje radno mesto,, koji ima za cilj obuku iz programiranja za zdravo razvojne članove porodice kako bi stekli adekvatno znanje i mogućnost da se zaposle od kuće i time budu pored svog deteta  a  ujedno i zarađuju.

Jako  je važno da i oni koji svakodnevno i danonoćno brinu o svom detetu  dobiju šansu da pokažu svoje potencijale i mogućnost da zarade neophodni novac jer kad  nema novca nema ni obaveznih terapija“, ističe Filipović.

humanitarni bazar u parku
Foto/ humanitarni bazar u parku

Udruženje će takođe podržati humanitarni događaj u gradu 31.12. sa prodajnim štandom  na kome će biti raznovrsnih sitnica, kolača i ukrasnih predmeta. Na bazaru će biti prikupljan novac kao i ranije za decu kojoj je potrebna pomoć u lečenju od teških bolesti.  Filipović je pozvala građane da se kao i do sada odazovu  u što većem broju da se na bazaru prikupi što više sredstava za decu.

Svaki dan je prilika da pokažemo solidarnost 

Tokom pandemije korona virusa građani su na različite načine pokazivali svoju solidarnost i humanost, a posebno kada nije bilo zaštitne opreme i zaštitnih maski pa su se žene ogranizovale i šile na stotine maski koje su poklanjale medicinskim radnicima ali i svim drugim ugroženim kategorijama građana koji su zbog prirode posla morali da budu izloženi non stop virusu.

Foto/ T.S. davalac krvi akcija Elektromorava Požarevac

Požarevac već više od decenije nosi titulu najhumanijeg grada zbog humanosti i solidarnosti sovjih građana koji se redovno odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi. Samo  u toku ove godine preko 2000 Požarevljana je na organizovanim akcijama dalo krv.

Na današnji dan treba da ohrabrimo jedni druge da i u praksi pokažemo solidarnost svakog dana kroz različite vidove organizovanja i zalaganja da pomognemo zajednici. Solidarnost ne zavisi samo od pojedinačnih aktivnosti građana, već da ona treba da  bude jedna od vrednosti na kome je naše društvo zasnovano.

Ujedinjene nacije se, u duhu solidarnosti, oslanjaju na saradnju pri rešavanju međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne i humanitarne prirode.