Društvo

Sve izvesnije da će penzioneri ostati bez uglja za narednu sezonu

Boom93/M.Veljković
Sve je izvesnije da će požarevački penzioneri koji su ugalj upisali preko udruženja penzionera u gradu, ove sezone ostati bez ogreva, a zimu dočekati u hladnim kućama.

Kako je za Boom93 rečeno u Gradskoj organizaciji invalida rada nakon protesta koji su održali ispred preduzeća „TE-KO“ Kostolac u junu, stiglo im je obaveštenje iz ovog preduzeća da će im ugalj biti isporučen ukoliko se dostave određeni podaci penzionera koji su upisali ugalj, inače ovo je treća promena pravilnika za upis uglja za penzionere.

“Smatramo da smo stavljeni u jako lošu poziciju, da smo potčinjeni kao udruženje, kao penzioneri i da ovakav tretman ne zaslužujemo. Od februara nismo mogli da postignemo dogovor. Ukoliko su hteli da promene način upisa uglja to su trebali da urade u novembru, pre nego što je i počeo upis uglja da nam daju direktive na koji način da se vrši upis uglja da ne bismo došli u ovu situaciju u kojoj smo se našli sada. Ovde trpe ljudi, pojedinci, jer ide jesen, a sva udruženja su u problemu”, kaže Svetozar Božinović, predsednik Gradske organizacije invalida rada.

Prema izmenjenom pravilniku, da bi dobio ugalj penzioner treba da donese fotokopiju prve strane članske karte i fotokopiranu ili očitanu ličnu kartu.

Prema rečima predsenika udruženja, tu se stvara prvi problem, jer ih oni nisu obavestili šta će kasnije biti sa tim ličnim podacima članova, kao ni da li oni imaju rukovaoca podataka od kog udruženje kasnije može da traži brisanje podataka svojih članova.

“Mislim da će penzioneri ove godine zimske dane dočekati u hladnim sobama. Što je najgore od svega ukoliko nam i odobre neku malu količinu uglja mi ćemo biti u problem, jer nećemo znati kome da damo ugalj, a koga da ostavimo bez ogreva. Najveći problem je što za kratak vremenski rok ne možemo da prikupimo tu potrebnu dokumentaciju, jer mnogi penzioneri nisu tu, otišli su u banje ili van zemlje i jednostavno ne možete da prikupite podatke. A i nije normalno da vi u sred kalendarske godine menjate pravilnik koji se odnosi samo na udruženja penzionera i invalida”, navodi Božinović.

Ovo je treći put da se menja pravilnik za upis uglja, jer prema njegovim rečima, prethodno kada je pravilnik promenjen, tražena je potvrdu o prebivalištu, da bi u novoj promeni bila potrebna fotokopija lične karte.

Od 2.000 članova koji su upisali ugalj, za sada je prikupljano 66 fotokopija ličnih karata.

“Ne možete u avgustu da jurite ljude kako biste promenili potrebnu dokumentaciju, kada oni već očekuju da u svojim šupama imaju ugalj. Samo je bilo potrebno da nam na vreme daju pravilnik po kome bismo postupali pre nego što smo počeli da upisujemo ugalj, a ne kada je sav posao završen”, zaključuje Božinović..

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Hvala portalu BOOM 93,što kao nezavisni mediji izveštava o problemima raznih socijalnih grupa stanovništva!
  Oduvek kompletna redakcija portala BOOM 93 ima moju bezrezervnu podršku,jer samo vašim konstantnim ukazivanjem na probleme i našim komentarima,možemo nešto da pokrenemo i promenimo!

  Tipična diskriminacija najstarije populacije i zaštićene grupe građana,penzionera! Da li ima potrebe da naglasim da su svi građani Srbije zakonski vlasnici svog rudnog bogatstva,kao i svih javnih preduzeća! Šta nije jasno? Kada penzioneri traže ugalj,zakonska obaveza javnih preduzeća je da odmah ispuni zahteve i naplati samo transport uglja! Šta nije jasno???

  Uopšte ne ulazim u objektivnu „krivicu“ sadašnjih penzionera,koji su svojim pogrešnim glasanjem i lošim postupanjem,omogućili vlastodržcima-kabadahijama da nekažnjeno vladaju već 70 godina!

  Trebali su sadašnji penzioneri,a tadašnji zaposleni,da se pobune,kada su im uništavali i otimali društvena preduzeća,trebali su da se pobune,kada su im deca i porodice stradale u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije,trebali su da se pobune,kada su im pljačkali banke,fondove i penzije,trebali su….,ali nisu i sada je došlo vreme da pokupe zle plodove svojih loših odluka!

  Džabe se penzioneri nadaju bilo čemu,jer su trenutni vlastodržci-kabadahije za njih spremili sam bolest, patnju,stradanje i smrt!

  Jedino što je preostalo penzionera je da iskoriste poslednju priliku u životu i bore se,kako bi zaradili oprost za loše odluke u prošlosti!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

 • neuređeno društvo,da imamo toplifikaciju po celom gradu,gasifikaciju bilo bi drugačije.ovako zavisiš od monoploista zvanog Eps.Sramota je da pred kraj svog života još uvek ložiš vatru

 • Što je najgore, na kraju će da se pojavi „prvorođeni“, koji će da im reši problem i biti proglašen za „Izbavitelja“ ( Izbavitelj – stari jugoslovenski film ).

%d bloggers like this:
Send this to a friend