Društvo

Sve na jednom mestu: Uslovi za ulazak u EU zemlje i najpopularnije turističke destinacije

kofer putovanje pasos
Foto/ ilustarcija Pixabay

Zemlje u kojima ne postoje više nikakva ograničenja za ulazak su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Litvanija, Letonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska i Švajcarska.

Pojedine od ovih država zadržale su mogućnost uvođenja posebnih pravila za putnike koji dolaze iz epidemiološki rizičnih područja. Međutim, kako je trenutno situacija sa kovid pandemijom mirna, većina država nijedno područje ne smatra kao posebno rizičnim.

Koje vakcine se priznaju?

Zemlje koje su zadržale kovid mere za putnike traže dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test. Za građane Srbije važno je da EU zemlje uglavnom priznaju samo vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove ili Svetska zdravstvena organizacija.

To znači da građani Srbije koji su primili Sputnjik V vakcinu (koju nisu odobrile ni EMA ni SZO) ne mogu da uđu u ove države na osnovu sertifikata o primljenoj vakcini.

Takođe, oni kojima je prošlo više od devet meseci od primarne vakcinacije moraju imati i buster dozu.

Ovo pravilo uglavnom ne važi za mlađe od 18, za koje je dovoljno da imaju primljene dve vakcine.

Određene zemlje poput Francuske imaju i posebna pravila u pogledu primarne i buster vakcinacije. U ovom pogledu građani Srbije koji su primili dve doze Sinofarm vakcine, moraju kao buster dozu imati Fajzer, Moderna ili Astrazeneku vakcinu da bi na osnovu sertifikata o vakcinaciji ušli u Francusku.

Što se tiče dokaza o preležanoj bolesti, on ne sme biti stariji od šest meseci.

Oni koji ulaze na osnovu negativnih testova uglavnom moraju imati PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 24 sata.

Kakvi su uslovi za ulazak u EU zemlje?

Austrija

Ne postoje ograničenja za ulazak u Austriju.

Izuzetak su države koje su označene kao posebno epidemiološki rizične. Putnici iz ovih zemalja treba da dostave dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test. Takođe je potrebno i da budu u desetodnevnom karantinu nakon ulaska u zemlju.

U ovom trenutku međutim nijedna država nije označena kao epidemiološki rizična.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend