Društvo

Sve o tuberkulozi: Dr Plavšić o prenošenju, simptomima i lečenju

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Verovalo se da će tuberkuloza (TB), zarazna, epidemijska bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis, biti iskorenjena u 21. veku. Međutim, ona i dalje odnosi milione života, najviše u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju.  

Od tuberkuloze godišnje u svetu oboli 10 miliona ljudi, od toga preko milion dece, a umre oko dva miliona ljudi godišnje.

Srbija spada u zemlju sa niskom stopom obolevanja od tuberkuloze, koja poslednjih godina iznosi oko devet do 10 na 100.000 stanovnika.

„U Beogradu je 2019. godine broj lečenih pacijenata od tuberkuloze bio 164 (stopa 10). Slični su podaci i za druge delove Srbije, a za 2020. godinu, podaci još uvek nisu statistički obrađeni“, navodi za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Tuberkuloza u Novom Pazaru
U Novom Pazaru je i prethodnih godina broj obolelih od tuberkuloze bio veći nego u ostalim krajevima Srbije.

„To se može pripisati kulturološkim osobenostima ovog područja gde ima višečlanih porodica iz kojih se neka obolela osoba ne leči, možda se porođaji češće obavljaju u kućnim uslovima, pa ta deca ne prime BCG vakcinu (Bacilus Calmett-Guerin) po rođenju“, smatra doktorka.

Ona dodaje da u ovom području, godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba. Tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 obolelih. Vest da je u Novom Pazaru devetoro dece obolelo od tuberkuloze iznenadila je javnost, ali ne i lekare koji su upućeni u ovu problematiku.

„Uverenje koje vlada – da je ova bolest iskorenjena – nije tačno. Broj obolelih od tuberkuloze je u stalnom padu, epidemijska situacija se dobro drži pod kontrolom, a o samoj bolesti se jako malo govori zbog predrasuda koje vladaju u našoj zemlji“, kaže dr Plavšić.

Ona dalje objašnjava da se tu radi o porodičnoj epidemiji, gde je po troje dece dece iz dve porodice zaraženo u kontaktu sa nekim od obolelih članova svoje porodice koji nije lečen, pa se dalje bolest prenela na još troje njihovih vršnjaka koji su bili sa njima u kontaktu.

Doktorka smatra da pojava tuberkuloze kod devetoro dece jeste zabrinjavajuća i nije smelo da se dozvoli da dođe do toga. Međutim, kada se radi o javnom zdravlju, ovaj podatak ne bi trebalo da bude alarmantan, jer se slična lokalna epidemija dogodila i 2013, 2014. i 2016. kada je 16 srednjoškolaca zaraženo.

„Tuberkuloza nije mogla da se razvije za nekoliko dana, nego su deca u Novom Pazaru, najverovatnije u porodici, bila izložena prisustvu nekog ko je zaražen najmanje mesec dana“, objašnjava sagovornica portala N1.

Više informacija pročitajte OVDE.