Društvo

Sve veći broj dece pozitivne na koronavirus

ilustracija/pixabay
U školskom dispanzeru Doma zdravlja broj dece obolele od koronavirusa je i dalje u porastu, a na dnevnom nivou polovina testirane dece bude pozitivna, kaže za Boom93 dr Mirna Milošević, lekar opšte prakse.

Kako navodi broj dece koja se svakodnevno javi na pregled sa simptomima koronavirusa je i dalje u porastu, kao i broj onih koji su pozitivni.

Svakodnevno imamo jako puno testiranja, mada ponedeljkom i petkom budu najveće gužve. Dnevno se testira preko 20 deteta, a onda polovina, a često i više bude pozitivna. Infekcija je baš ozbiljna, bez naznaka za skoro poboljšanje, pre svega zbog načina razmišljanja svih i odnosa roditelja prema celoj situaciji“, kaže Milošević.

Zbog sve većih gužvi, vikendom će biti uvedene dve ekipe sa lekarima koje će pregledati decu.

Vakcinacija dece na niskom nivou, do sada njih 112 primilo vakcinu

Broj dece koja su primila vakcinu protiv koronavirusa je i dalje veoma nizak, a doktorka navodi da se tek poneki srednjoškolac odluči na vakcinaciju.

To je tako sporadično i zadrži se na jednom ili dvoje dece dnevno koja dođu da prime vakcinu“, dodaje.

Što se tiče školske dece, ona ističe da više ne prednjače srednjoškolci po broju zaraženih, već među obolelima ima svih starosnih grupa.

Spustilo se na osnovnu školu, čak imamo i decu koja su prvi razred koja su se zarazila. To se baš raširilo, tako da su zastupljena sva godišta“, zaključuje Milošević.

Milošević kaže da su trenutno pored koronavirusa kod školske dece najzastupljenije alergije, respiratorne infekcije i stomačni virus.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend