Društvo

Sve više restorana zatvoreno posle 22 sata, šta kažu ugostitelji?

Foto;: Boom93/MMV

Foto;: Boom93/MMV

<strong>Zatvoreni kafići, istaknuto radno vreme do 22 sata, ali i sve veći broj restorana koji svoja vrata za goste zatvaraju već u 22 sata, rezultati su uvođenja kovid propusnica. Većina požarevačkih ugostitelja skratila je radno vreme do 22 sata iz, kako kažu, solidarnosti i bez želje &#8220;da dele goste&#8221;. </strong>

Oni koji rade, a njih je u gradu veoma malo, nisu želeli da komentarišu zašto se i oni nisu solidarisali i da li je razlog nastavka rada i posle 22 sata to što su svi zaposleni vakcinisani.

Odluka o kovid propusnicama nakon 22 sata za ulazak i boravak u kafanama i kafićima na snazi je od subote.

Kako je ranije za Boom93 rekla Žaklina Jovović, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove, tokom vikenda inspekcija je išla edukativne kontrole, a od ponedeljka su počeli sa kažnjavanjem.

“Kako smo rekli ugostiteljima, koronaredari moraju posle 22 sata na ulazu da kontrolišu i  puštaju samo one goste koji imaju elektronski sertifikat. Redari će biti u obavezi da preko QR koda čitaju kod koji se nalazi na elektronskom sertifikatu. Prilikom izlaska na teren kontrolišemo i pružaoce usluga, odnosno ugostitelje, ali i korisnike usluga, građane “, navela je ona za Boom93.

Pojedini vlasnici kafića i ugostiteljskih objekata u Požarevcu objavili su i na društvenim mrežama i svojim objektima da na ovu meru reaguju tako što zatvaraju svoje kafiće u 22 sata, ne želeći i da svoje goste dele na vakcinisane i nevakcinisane, te da žele da se bave isključivo poslom ugostitelja, a ne i kontrolora.

Foto. FB printscreen

Dušan Stanković, vlasnik restorana u Požarevcu kaže da je i njegov local od ponedeljka zatvoren posle 22 sata svakog dana.

“I ja sam se solidarisao morao sam, iskreno od inspekcije ne mogu više razmišljm da li sam u prekršaju ili ne, tako da mi je ovako lakše. Restoran radi, jer nam je jedino to i preostalo da radimo koliko možemo, ali se nakon 22 sata zatvara”, navodi Stanković.

Foto:Boom93/M.Veljković

Sa druge strane, priča, ima zaposlenih koji nisu vakcinisani, pa je i ovo jedan od razloga zbog čega ne želi da rizikuje kaznu od strane inpekcije koje mu nakon skoro godinu dana bez posla nisu potrebne.

“Juče smo imali proslavu, koja je iako to nije praksa juče završena već u 22 sata”, zaključuje ovaj ugostitelj.

Podsetimo, kovid propusice, koje već mesecima postoje u mnogim zemljama Evrope, uvedene su u Srbiji prošle nedelje i važe samo za ugostiteljske objekte i to nakon 22 sata.

Tada u njima ne bi trebalo da budu oni koji nemaju kovid sertifikat, a to su nevakcinisani ili preležali i imunizovani prirodnim putem, ali sa važećim testovima.