Društvo

Svedoci u slučaju malverzacija u TE-KO Kostolac sledeće nedelje pred tužiocem

FOTO: A. Stepanović
U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za sledeću sedmicu zakazano je ispitivanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije” (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Planirano je da se u utorak i sredu ispitaju po dva svedoka, a u petak jedan svedok u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Osumnjičeni su lišeni slobode 23. februara i nalaze se u pritvoru.

Prema saznanjima RTS-a, u međuvremenu su dva branioca izašla iz predmeta, pa su osumnjičeni angažovali nove advokate da ih brane.

Osumnjičeni u ovoj istrazi su šef službe za građevinski nadzor JP EPS ogranak TE-KO Kostolac V. J. i glavni projekt inženjer u JP EPS ogranak TE-KO Kostolac N. M., kao i rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka M. L., kojima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica terete se B. V. S., kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.”, ogranak iz Beograda, N. T., kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen” d.o.o Lazarevac, i Ž. M., odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B kojeg je postavilo odgovorno lice privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.”

Sumnja se da su B. V. S., N. T. i Ž. M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane Kostolac B.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima “Italiana Costrucioni s.p.a.” – ogranak Beograd i “Bauwesen” d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend