Društvo

Svi moraju biti na istom zadatku po pitanju zaštite životne sredine

Foto: ;.V.

Foto: ;.V.

“Kako smo zatrpavani i koliko smo sami krivi” tema je, druge po redu, debate “Misli globalno, deluj lokalno-šta te sprečava?” koju organizuje  Centar za razvoj lokalnih medija uz podršku Grada Požarevca. Debati su prisustvale ekološke organizacije, političke partije i zainteresovani pojedinci.  Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije, Nikola Krstić ispred pokreta “Tvrđava”, Ana Berišić iz ekološkog udruženja “Sova”, Stefan Vukić iz “Prijatelji Čačalice” i Maja Kostić, potpredsednica gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Učesnici debate su se složili da su ulaganja države u zaštitu životne sredine nedovoljna, a da zabrinjava i to što vlast nije ni dovoljno fokusirana na rešavanje problema životne sredine.

Najveći doprinos u podizanju svesti građana i ukazivanju na probleme po ovom pitanju, daju pokreti i ekološke organizacije.

Ispred Nacionalne ekološke asocijacije, Milenko Jovanović je govoreći o neuslovnoj deponiji “Jeremijino polje” i čestim požarima, istakao koje su posledice po zdravlje građana. Milenko je rekao da se, u sadržaju deponije koji gori, osim građevinskog i komunalnog otpada, nalazi i opasni otpad, te sigurno požar uzrokuje emisije štetnih materija. Postoje specifične zagađujuće materije koje se ne mere standardno, a to su policiklistični vodonici, furan i dioksin.

“Količine koje se sigurno emituju su srazmerne požarnoj površini, količini materijala koji gori, a to je običnom građaninu skroz nepoznato. Nemoguće je da gori nesanitarna deponija, a da se ne emituju ta opasna jedinjenja. Nažalost, nisu merene adekvatne supstance”, istakao je Jovanović.

Navodeći opasnost PM čestica Jovanović je rekao da su one najopasnije, jer zbog svoje veličine ulaze u plućne alveole i  krv. Samo svojom koncentracijom mogu da ugroze zdravlje dugotrajnim efektom.

Ekološka aktivistkinja, Ana Berišić iz organizacije “Sova” rekla je da su merenja vazduha u vreme požara pokazala izuzetno visoke vrednosti opasnih čestica, dok je gradska vlast govorila građanima da je požar pod kontrolom.

Foto Boom 93

“Imali smo situaciju da je dim došao i do centra grada, imali smo veoma povišene PM čestice. Merili smo našim meračima, izmereno je 421 mikrograma po metru kubnom u trenutku požara. U tom trenutku su nadležni rekli da je požar stavljen pod kontrolu, ali mi smo videli da nije, i da su ljudi itekako otrovani od strane te deponije, posebno taj deo oko deponije Zabela, Sopot i kod bolnice.”

Govoreći o automatskoj mernoj stanici za merenje kvaliteta vazduha u čiju je realizaciju i sam učestvovao pre godinu dana, Milenko Jovanović ukazao je na neodgovorno ponašanje gradske vlasti u Požarevcu.

Nedopustivo je i nemoguće je bez posledica, da ona do danas nije aktivirana. Čitava godina je izgubljena. Umesto da bude puštena 1. januara ove, biće tek sledeće godine”, naveo je Jovanović.

Nikola Krstić iz pokreta “Tvrđava” iz Smedereva, rekao je da ova organizacija najpre osvešćuje ljude, ali i vrši pritisak na vlast. Govoreći o zajedničkom delovanju i udruživanju, Krstić ističe da su upravo uz pomoć svih političkih stranaka i organizacija održali proteste i tako ukazali na problem zagađenja i štetnosti po zdravlje stanovništva. Glavni izvor zagađenja u Smederevu i okolini je kineska fabrika Hesteel, bivša Železara.

“Protest je ono čega se oni plaše, mediji su nešto što je glavni alat u ovoj priči i podizanje priče o zagađenju u Smederevu smo digli na globalni nivo”, rekao je Krstić i istakao da su o Smederevu pisali Washington post, New York Times i ostali svetski mediji, najpre zbog prisustva Kine na Balkanu.

Stefan Vukić iz “Prijatelji Čačalice” istakao je da je potrebno saditi antiemisione pojaseve u gradu, ali da grad Požarevac nije zainteresovan. “Mi smo nudili besplatnu saradnju gradskoj upravi kako bi se podigli zaštitni pojasevi u delovima grada koji su najviše ugroženi zagađenjem, ali niko nije želeo da učestvuje.

Ispred Stranke slobode i pravde, Maja Kostić navela je da nedostaje transparentnost u ophođenju gradske uprave prema građanima, te da su građani bez znanja o onome šta se dešava u Gradu Požarevcu. Kao primer iznela je požar na gradskoj neuslovnoj deponiji, gde gradska vlast nije u dovoljnoj meri izlazila sa pravovremenim informacijama, niti pokazala spremnost da adekvatno reaguje.

FOto: M.V.

Nevladine organizacije, pokreti, stranke i vladin sektor moraju biti na istom zadatku po pitanju zaštite životne sredine u interesu celokupne zajednice, složili su se  učesnici debate. Nephodna je edukacija građana  o značaju očuvanja životne sredine koji veoma je bitan i nezaobilazan segment u procesu očuvanja prirode i zdravlja stanovništa, jer  još uvek nije u dovoljnoj meri probuđena svest o značaju zaštite životne sredine.

Debata o zaštiti životne sredine nije zainteresovala gradsku vlast da učestvuje,  iako Grad Požarevac podržava ovaj projekat u organizaciji Centra za razvoj lokalnih medija. Pozivu na učešće nije se odazvao ni predstavnik Zavoda za javno zdravlje, kao ni Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje,  koja je svojevremeno radila na projektu izgradnje regionalne deponije.