Društvo

SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

Foto:Boom93/MMV
Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina.

Pristup tehnologiji za proizvodnju RNК vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus.

U RNК vakcine spadaju cepiva protiv virusa korona kompanija „Fajzer“ i „Moderna“, ali i vakcine protiv drugih bolesti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je ove vesti nakon sastanka sa direktorom Кancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Fabiom Skanom i rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije tu dozvolu.

– Ovo je ozbiljna obaveza za ceo naš zdravstveni sistem, jer se sada od nas očekuje da to krenemo da radimo, a to ujedno znači da bude dovoljno kvalitetnih vakcina i da ih ima ne samo za nas i region, već za ceo svet, jer je ovo globalni problem i svi u celom svetu moraju da se vakcinišu u dovoljnom broju da bismo izašli iz korone – rekao je Lončar.

Između ostalog, Lončar je novinarima preneo da su svi zdravstveni radnici Srbije dobili priznanje od direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansa Кlugea za sve što su uradili tokom pandemije koronavirusa.

– Uzbuđeni smo što je Srbija dobila priliku da uspostavi novu tehnologiju informacione RNК koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju i vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava od kojih će svi imati koristi – rekao je Skano.

Istakao je da je Srbija do sada prva i jedina zemlja iz evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, koji čine 53 države, koja je odabrana za transfer informacione RNК tehnologije.

– Time je Srbiji poverena velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja – dodao je Skano.

Nakon obraćanja medijima, Lončar je učestvovao na onlajn konferenciji sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesusom.

Lončar je tom prilikom rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju mRNК vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.

– Podrška Svetske zdravstvene organizacije u ovom procesu je od suštinskog značaja za razvoj kontinuirane, bezbedne i savremene proizvodnje vakcina. Razvoj nove tehnologije podrazumeva razvoj stručnih znanja srpskih eksperata, obučavanje novih mladih kadrova i apsolutni je nacionalni prioritet – rekao je Lončar.

Naveo je da smo tokom pandemije uvideli da su uspostavljanje novih tehnologija, istraživački rad i donošenje odluka baziranih na naučnim dokazima najbitniji faktor efikasnog odgovora na sve javno-zdravstvene pretnje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend