Društvo

SZO savetuje nastavak korišćenja vakcine kompanije Astrazeneka

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Komitet stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vakcine protiv korona virusa saopštio je danas da je provera vakcine kompanije Astrazeneka pokazala da ona ima "ogroman potencijal" da spreči infekcije i da smanji broj smrtnih ishoda.

SZO je navela da „dostupni podaci ne ukazuju na bilo kakvo ukupno povećanje slučajeva zgrušavanja krvi“ i da su prijavljene stope pojave krvnih ugrušaka posle vakcinacije protiv korona virusa u skladu s očekivanim brojem takvih dijagnoza.

Navodi se da su veoma retki slučajevi pojave krvnih ugrušaka zabeleženi kod nekoliko ljudi koji su primili vakcinu Astrazeneke u Evropi i dodaje da „nije izvesno da su oni izazvani vakcinacijom“.

Slično savetu koji su ove nedelje objavile Evropska agencija za lekove i vlade širom Evrope, SZO navodi da zdravstveno osoblje i pacijenti treba pažljivo da prate sve potencijalne neželjene efekte vakcina i da ih prijavljuju.

Više evropskih zemalja je tokom prethodne dve nedelje suspendovalo upotrebu vakcine Astrazeneke nakon nekoliko smrtnih ishoda i pojave krvnih ugrušaka kod osoba koje su je primile.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend