Društvo

Talibani za sveobuhvatnu vladu

Foto: FoNet/AP

Prema izveštajima ToloNjuza, jedne od vodećih medijskih kuća u Avganisatanu, izvori bliski vođama talibana rekli su da se Amir Kan Motaki, visoki član talibanskog rukovodstva, u ponedeljak na sastanku sa avganistanskim političarima obavezao na uspostavljanje sveobuhvatne vlade.

Mutaki se u ponedeljak sastao sa Hamidom Karzaijem i Abdulahom Abdulahom. Gul Rahman Kazi, bliski saradnik Hamida Karzaija, rekao je za ToloNjuz da je tema razgovora „kako se može uspostaviti inkluzivna vlada koju prihvataju svi i koja će voditi društvo ka prosperitetu“.

„Zauzeti su raspravama o inkluzivnoj vladi, vladi koju prihvataju svi Avganistanci i u kojoj se prevazilaze razlike“, rekao je Sajed Akbar Aga, šef saveta Avganistana Rah-e-Nejat, navodi Tolonjuz.

Treći da otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, međunarodna javnost očekuje vesti o tome kakvo će vođstvo Avganistan dobiti. Talibani su u utorak na prvoj zvaničnoj konferencijiu Kabulu poručili da žele mirne odnose sa ostalim državama i da će poštovati ​​prava žena unutar okvira islamskog prava i šerijatskog zakona.

„Ne želimo nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje“, rekao je glavni portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare koju su talibani održali nakon zauzimanja avgansitanske prestonice.

Mudžahid, je prema izveštaju Rojtersa, naglasio da će žene moći da rade i obrazuju se, kao ida će „biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima šerijatskog zakona“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend