Društvo

Teroristički akt ili višestruko ubistvo: Šta kaže predsednik, a šta stručnjaci?

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Višestruko ubistvo koje se dogodilo u okolini Mladenovca u četvrtak uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić ocenili su kao „teroristički akt“. Međutim, sagovornici televizije N1 smatraju drugačije.  

Predsednik Srbije govoreći o događaju kod Mladenovca, u kom je stradalo osam ljudi, rekao je juče da je to „teroristički čin“ i „da zlikovac više svetlost belog dana videti neće“, tj. da „iz zatvora izaći neće“.

S druge strane, kriminolog Borivoje Radovanović kaže za N1 da u slučaju masovnog ubistva u Mladenovcu nema elemenata terorizma, a ukoliko je toga i bilo onda je država bila u obavezi da taj akt spreči.

On smatra da pre svega nije posao policije ili predsednika države da kvalifikuju krivično delo, već je to isključivo u nadležnosti Tužilaštva.

„MUP i političari su najmanje kvalifikovani za to da kažu da li je u pitanju terorizam. Za kvalifikaciju dela zadužen je isključivo tužilac, a kasnije sudija koji će takvu optužnicu prihvatiti ili odbaciti“, kaže Radovanović.

Ukoliko je, kako kažu, ipak u pitanju teroristički akt, onda država mora da povuče niz poteza, smatra kriminolog.

„Država mora da povuče niz poteza, mora da analizira šta se desilo, zašto se desilo, ko je bio logistička podrška, ko je još uduržen u taj akt, odnosno koja teroristička organizacija stoji iza toga. Nema ni reči o terorizmu, ja o tome ne razmišljam“, smatra Radovanović.

Advokat Ivan Ninić takođe ističe da se masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca ne može okvalifikovati kao teroristički akt, ali da počiniocu tog zločina preti kazna doživotnog zatvora.

„Ovo se ne može definisati kao akt terorizma, razumem potrebu državnih organa da ga tako kvalifikuju, što zbog medijskog izveštavanja, što zbog ozbiljnosti situacije, ali ako pogledamo subjetkbino i objektivno biće krivičnog dela terorizma, ovde nisu ispunjeni uslovi“, ukazuje Ninić za N1.