Društvo

Testom iz srpskog jezika počela prva proba državne mature

Testom iz srpskog jezika danas je počela prva proba državne mature koja bi u budućnosti trebalo da zameni prijemne ispite na fakultetima.
Boom93

Srednjoškolci u školama koje su unapred izabrane da učestvuju u pilotiranju državne mature sutra će rešavati test iz matematike, dok će u petak u gimnazijama proveravati znanje iz opšteobrazovnih predmeta, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Test rade učenici treće godine srednje škole i njime je obuhvaćeno oko 5.000 učenika. U pilotiranju učestvuje 50 gimnazija, 48 srednjih stručnih škola i tri srednje umetničke škole.

Kako je Boom 93 ranije pisao, iz Braničevskog okruga u ovoj prvoj probi učestvuje samo jedna škola, srednja škola “Mladost” iz Petrovca na Mlavi.

Za testiranje su izabrana po dva odeljenja iz škole, a učenici rade zadatke koji se odnose na gradivo iz prva dva razreda srednje škole i proba se odnosi samo na obavezni deo mature – maternji jezik, matematika i jedan opšteobrazovni predmet, koji ovoga puta učenici nisu birali sami, već je on unapred određen za njihovu školu ili teorijski deo stručnog ispita.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti.

Za kraj maja naredne godine planirano je drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedure koje bi trebalo da budu identične onima koje će se sprovoditi na samoj maturi.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend