Društvo

TID regata na svom putu do Crnog mora u subotu stiže i u Veliko Gradište

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Najstarija, najduža i najveća, međunarodna, turistička, sportsko–rekreativna, kajakaška regata na svetu, 65.TID (Tour internacional Danubien) u subotu 06. avgusta, na svom putu od Nemačke do Crnog mora, rekom Dunav stiže u Veliko Gradište.

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Uečesnici su osobe svih uzrasta i oba pola, pravi ljubitelji zdravog načina života, boravka u prirodi, a naročito na vodi.

Кroz ovakav vid bavljenja sportom i rekreacijom, učesnici iz celog sveta upoznaju se sa istorijom, kulturom, tradicijom, etnologijom, ekologijom, privrednim i turističkim potencijalima Srbije, Podunavlja i Velikog Gradišta.

Domaćini u Velikom Gradištu – opština i Turistička organizacija već godinama obezbeđuju prostor za kampovanje i zajedničku večeru kako bi se učesnici odmorili za nastavak puta. I ove godine kajakaši će biti smešteni u gradskom parku pored Dunava. U gradskom parku, na obali Dunava, u 19 časova dočekaće ih predstavnici Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, gde će za sve učesnike biti obezbeđena večera.

Organizator TID-a kroz Srbiju očekuje 130 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Švajcarske, Holandije, Engleske i Srbije.

Najveća i najduža rečna regata na svetu traje 75 dana i za to vreme prevesla se preko 2450 kilomatara rekom Dunav. Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima ih i sa drugih kontinenata. Svake godine, poslednjeg vikenda juna, regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se početom septembra u luci Sveti Đorđe u Rumuniji na obali Crnog mora.