Društvo

Tiodorović: Najviše obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Dileme nema, zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, istakao je epidemiolog.

Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti – slažu se stručnjaci.

Međutim, zabrinjava činjenica da se ljudi vraćaju sa odmora, kolektivi se pune, uskoro će krenuti i nova školska i akademska godina, što znači i povratak studenata u domove. Šta nas čeka već za koji dan, kako da se ponašamo.

Osnovne epidemiološke mere u Srbiji nikada nisu ukinute, kao ni drugde u svetu, a jedino što Krizni štab može da učini jeste da pozove na kontrolu tih mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

„U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance ostale mere nisu toliko važne“, rekao je Tiodorović

„Najveći broj obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske“

Dodao je da iako se mnogi ne slažu ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

„Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, istakao je epidemiolog

„Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno“, istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.

„Zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani“

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

„Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad“, istakao je gost Jutarnjeg dnevnika.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regoluralno u školu.

„Dileme nema zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima“, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend