Društvo

Tiodorović o tome kada ćemo prestati da objavljujemo korona brojke na dnevnom nivou

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemija virusa korona polako se stišava, a virus je mutirao tako da omikron varijanta, koja je dominantna u svetu, daje blažu kliničku sliku.

Na tom talasu, mnoge evropske zemlje ukinule su skoro sve protivepidemijske mere, a Španija razmišlja da prestane da objavljuje broj zaraženih na dnevnom nivou, dok neke države, poput Mađarske, brojke ne saopštavaju vikendom već od ponedeljka do petka.

Kada će u Srbiji prestati praksa svakodnevnog objavljivanja podataka o obolelima?

Baner Boom93 Android aplikacija

Euronews Srbije piše da članovi Kriznog štaba kažu da Srbija neće prestati da broji zaražene, jer ih na to obavezuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali da je moguće da objavljivanje statistike ne bude na dnevnom nivou kada broj inficiranih bude dvocifren.

To neće značiti da je epidemija odjavljena, već da poprima endemski tok, bolest postaje predvidivija. Zavodi za javno zdravlje će nastaviti da prate kretanje virusa, evidentiraju broj zaraženih, ali za građane to više neće biti od posebnog značaja jer je epidemija pod kontrolom, zdravstveni sistem nije podređen kovid pacijentima.

Upućeni smatraju da se polako stišava poslednji veliki talas u epidemiji (izazvan omikron sojem), koji je u Srbiji počeo od Nove godine, da su se mnogi zarazili te se tako prirodno ili vakcinacijom stekao visok nivo kolektivnog imuniteta. Biće još novih varijanti virusa, manjih talasa, ali ne sa ovolikim brojem zaraženih.

Srbija je tokom januara oborila sve rekorde, imala je skoro 20.000 zaraženih u jednom danu.

„Ulazimo u mirniji period“

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da Srbija polako ulazi u mirniji period, da očekuje da će se epidemiološka situacija stabilizovati za 10 do 15 dana – početkom aprila.

To što neke zemlje razmišljaju da prestanu objavljivanje broja zaraženih na dnevnom nivou u Srbiji se još neće desiti, bar dok broj inficiranih na dnevnom nivou ne bude dvocifren.

„O tome možemo razmišljati tek kada dođemo na dvocifren broj zaraženih na dnevnom nivou, kada zaražavanje postane sporadično. Trenutne brojke nisu za potcenjivanje. Da su ostale na snazi osnovne mere – obavezne maske u zatvorenom prostoru, distanca, dezinfekcija, da su primenjivane i dobro kontrolisane, pre leta bi broj zaraženih na dnevnom nivou bio dvocifren i manji. Tada bismo mogli da kažemo da nije neophodno svaki dan da objavljujemo brojke, nego na nedeljnom nivou, ili kao Mađari da ne objavljujemo za vikend“, rekao je Tiodorović za Euronews Srbija.

Dodaje da je kraj pandemije još daleko. Podseća da kraj može da objavi samo Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali da se to neće desiti sve dok u bilo kom delu sveta ima zaraženih.

„Daleko je kraj pandemije. Neće se virus izgubiti, moramo da naviknemo da živimo da njim. Mikroorganizam se prilagođava i prilagodio čoveku, moramo se i mi navići na njega“, zaključio je Tiodorović.

Kada se odjavljuje epidemija

Direktor Zavoda za javno zdravlje Vojvodine i član Kriznog štaba Vladimir Petrović kaže da će se u Srbiji pratiti epidemiološka situacija dokle god bude potrebe za tim, dok „kovid sistem bude na snazi kada su u pitanju odluke Vlade Srbije“.

„Mi ćemo raditi svoj posao kako je propisano“, naveo je on za Euronews Srbija.

Pandemiju na globalnom nivou odjavljuje Svetska zdravstvena organizacija, a pojedinačne epidemije odjavljuju same zemlje.

Kada može da se kaže da je kraj epidemiji u jednoj zemlji?

Epidemiolog Ramilo Petrović za Euronews Srbija pojašnjava da se epidemija u jednoj zemlji odjavljuje tek kada prođe dva maksimalna inkubaciona perioda bez ijednog novog slučaja.

„Primera radi, ukoliko smo danas imali jednog inficiranog i naredna dva inkubaciona perioda, a to je dva puta po 14 dana (28 dana) nemamo zaraženih, možemo da kažemo da nema više korone i odjavimo epidemiju“, pojasnio je on.

Podseća da je inkubacioni period za koronu skraćen na nedelju dana, ali samo iz praktičnih razloga da se rastereti sistem, pomogne privredi.