Društvo

Trećina pozvanih žena javi se na preventivne ginekološke preglede

foto Boom93/T.S. dispanzer za žene

foto Boom93/T.S. dispanzer za žene

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 23. do 29. januara 2023. godine.

Tokom prethodne godina na preventivni pregled javila se trećina pozvanih žena

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2022. godine, služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3700 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine.

Od tog broja (3700) na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1249 žena ili 33,76% kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test. Od ukupnog broja pregledanih žena (1249) kod 112 žena ili 8,97% bila je neophodna dodatna dijagnostika (Кolposkopija).

U ranijoj izjavi za Boom93, dr Vesna Lakić, načelnica dispanzera za žene, Braničevski okrug je među onim regionima u zemlji koji imaju najnižu incidencu, a nekada je imao najvišu, dok su sada na prvom mestu Niški, Srednjebanatski, Zaječarski i Pirotski region.

Lakić dodaje da rezultat skrininga nije zadovoljavajući u odnosu na evropske standarde, jer treba postići 75% obuhvat ciljne populacije.

Primetan je povećan trend i to kod žena koje su mlađe od 50 godina.Od ukupno pregledanih žena sa dijagnostičkom mamografijom 10 procenata ima pozitivan nalaz i neki oblik karcinoma. Iz Službe za zaštitu žena Požarevac apeluju da se žene odazivaju na javne pozive na skrining i da izdvoje dan za svoje zdravlje jer su preventivni i redovni pregledi ključni u prevenciji raka dojke.

Međutim prema nekim podacima Braničevski region je prvi u Srbiji po stopi mortaliteta, što znači da u ovom regionu žene koje se jave i obolele su, jave se u već poodmakloj fazi bolesti kada ne može mnogo da se uradi za njihovo preživljavanje.

Prava prevencija protiv raka grlića materice je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Tokom prošle godine Dom zdravlja u Požarevcu dobio vakcine protiv humanog papiloma virusa

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja u Požarevcu, Dejan Milenković rekao je ranije za Boom93 da su polovinom juna 2022. godine krenuli sa imunizacijom dece vakcinom protiv humanog papiloma virusa.

Roditelji mogu prijaviti decu za vakcinu na sva tri telefona koja su dostupna.

064/815-82-85, 064/8158-265, 064/8158-266

Takođe, mogu direktno da dođu u školski dispanzer i da istog dana dobiju vakcinu. Preporuka dolaska je u prepodnevnim satima.

Bitno je da je dete zdravo, da unazad dva, tri dana nije imalo temperaturu. Po preporuci Ministarstva zdravlja, do uzrasta od 15  godina potrebno je prisustvo roditelja, a od 16 dete može doći samo.  Manji prioritet imaju deca koja su se već prijavila, odnosno koja su već na spisku od ranije”, kaže Milenković.

Takođe, prioritet imaju deca uzrasta između 12 i 14 godina. Inače, mogu da se vakcinišu deca od 9 do 18 godina.

Imunizacija se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika (za lica uzrasta do 15 godina). Pismena saglasnost za preporučenu aktivnu imunizaciju daje se na Obrascu 3 koji je sastavni deo Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Skrining raka grlića materice se sprovodi u službi za zdravstvenu zaštitu žena DZ Požarevac i u ogranku u Kostolcu. Skrining se sprovodi u ciljnoj grupi žena od 25 do 64 godine svake treće godine. Ciljnu populaciju čini 21 066 žena.

Takođe, veoma je važno da se podigne svest ženske populacije o pravoj zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, gde humani papiloma virus i spada. Savetovalište za mlade u okviru Doma zdravlja radi aktivno na ovoj temi kroz predavanja u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada.

Sekundarna prevencija su redovni ginekološki pregledi koji se sprovode jednom godišnje i organizovani skrining u odnosu na data godišta svake treće godine.

 

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je tokom 2020. godine registrovano 1.087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena Evropskog informacionog sistema za 2020. godinu, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije. Stope umiranja od raka grlića materice su visoke. Mortalitet od raka grlića materice je 9,1 na 100.000 žena.