Društvo

Tokom prošle godine 570 prijava fizičkog nasilja u školama

Foto: Pixabay/ilustracija
Tokom prošle godine Ministarstvu prosvete prijavljeno je 570 slučajeva fizičkog nasilja u školama. Najveći broj, čak 90 odsto slučajeva, odnosio se na vršnjačko nasilje, dok je znatno manji broj prijava bilo nasilje zaposlenih nad decom i obrnuto. Ovaj podatak posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je 2021. godine bila epidemija virusa korona, da su đaci mnogo vremena proveli na onlajn nastavi, da se radilo po kombinovanom modelu - dan od kuće, dan u školi.

Osim povećanja fizičkog nasilja među decom, psihologe brine sve izraženija brutalnost među njima, a trend je da se maltretiranja snimaju i tako postavljaju na društvene mreže. Istraživanje UNICEF-a iz 2019. godine pokazalo je da oko 65 odsto đaka bar jednom tokom školovanja doživelo nasilje, a 22 odsto njih prijavilo učestalo vršnjačko nasilje.

Javnost u Srbiji bila je šokirana tragedijom koja se dogodila 2011. godine kada je četrnaestogodišnji Aleksa Janković oduzeo sebi život skokom sa zgrade jer je, kako su govorili njegovi roditelji, mesecima bio izložen fizičkom i psihičkom maltretiranju. Pokrenuta je inicijativa za usvajanje „Aleksinog zakona“, koji bi definisao strože kazne za počinioce, ali i one koji zataškavaju nasilje. Međutim, do danas nije usvojen.

Pre godinu dana Vlada Srbije je pokrenula nacionalnu platformu za prevenciju nasilja u školama „Čuvam te“ za podršku i edukaciju dece, roditelja i nastavnika. Za godinu dana platformi je pristupilo 44.000 korisnika, što govori da je veliko interesovanje za ovaj problem.

„Tokom kalendarske 2021. godine Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je prijavljeno do 570 situacija trećeg nivoa nasilja, koje su ustanove u obavezi da prijave Ministarstvu, odnosno nadležnoj školskoj upravi. Kvalitativnom analizom pristiglih obaveštenja o trećem nivou nasilja utvrđeno je da je u najvećem broju slučajeva reč o fizičkom nasilju, kombinovanom (verbalno, psihološko i fizičko nasilje) i da se najveći procenat prijava odnose na prijave vršnjačkog nasilja (oko 90 odsto situacija), a znatno je manji broj prijava nasilja koje zaposleni izvrše nad detetom, odnosno učenikom i prijava koje dete, odnosno učenik izvrši nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja. Među prijavama nasilja, pored dominantnih oblika nasilja – fizičko nasilje koje škole prijavljuju, u toku poslednje dve godine učestalije su prijave koje se odnose na digitalno i porodično nasilje“, kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend