Društvo Ekonomija

Torlak ulaže još 2,9 miliona evra u proizvodnju vakcine, očekuje i veće prihode

laboratorija 2
Foto/ ilustracija/ laboratorija Pixabay
Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je raspisao javnu nabavku za opremu za potrebe proizvodnje vakcine protiv korona virusa. Procenjena vrednost tendera je 345,5 miliona dinara (oko 2,9 miliona evra) bez obračunatog PDV-a.

„Torlak“ traži firme od kojih bi kupio set za kombinovanje sa mešalicom, laminarnu komoru, mašinu za postavljanje klipova i etiketiranje špriceva i mašinu za automatsku vizuelnu inspekciju.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da se radi o opremi koja je potrebna za proizvodnju vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, ali se nigde eksplicitno ne navodi da li se radi o ruskoj vakcini Sputnik V čije je punjenje na „Torlaku“ počelo u aprilu, a proizvodnja u junu ove godine.

Ruski Institut Gamaleja odobrio je 550.000 „Sputnjik V“ vakcina koje su proizvedene na Torlaku, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović 1. septembra, preneo je Tanjug.

U javnom dostupnim bazama na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva ne postoje podaci da je za upotrebu u Srbiji registrovana vakcina protiv korone čiji je proizvođač srpski Institut.

Do sada je u nabavku opreme za proizvodnju ruske vakcine uloženo 116 miliona dinara (oko 988.000 evra) koji su potrošeni na nabavku i ugradnju alata za punjenje u bočicu, mašine za etiketiranje ampula, ambalaže, filtere i štampani materijal.

Poslednja nabavka bila je u julu kada je Institut „Torlak“ kupio opremu za pranje laboratorijskog posuđa i opreme odeće za rad u čistim sobama za potrebe proizvodnje vakcina za 89,2 miliona dinara (blizu 759 hiljada evra) od firme PTM iz Šapca.

„Torlak“ planira veće prihode i veća ulaganja

Institut „Torlak“ trenutno predviđa da će u toku 2021. godini imati 7,2 milijardi dinara prihoda što bi bili dva i po puta veći prihodi nego što je Institut imao 2020. godine i više od četiri puta veći nego što su ih imali 2019. godine.

„Torlak“ u najnovijim izmenama finansijskog plana za 2021. godinu predviđa da će iz državnog budžeta dobiti više od 3,2 milijarde dinara,  dok je Institut u toku 2020. godine imao ukupne prihode iz budžeta od tek 543,6 miliona dinara.

Rukovodstvo Instituta predviđa da će im značajno porasti i prihodi od prodaje dobara i usluga koji su 2020. godine bili 271,4 miliona dinara, a ove godine predviđeno je da će „Torlak“ po ovom osnovu prihodovati blizu 1,9 milijardi dinara.

Veći prihodi, znače i više ulaganja, pre svega u laboratorijsku opremu. Tako „Torlak“ planira da u toku 2021. godine u medicinski i laboratorijski materijal uloži 3,8 milijarde dinara, a prošle godine ova ulaganja bila su duplo manja – 1,75 milijardi dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend