Društvo

Trećina državnih službenika radi od kuće

Ilustracija/pixabay
Prema evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se zbog aktuelne epidemiološke krize u zemlji, nedeljno na rad van službenih prostorija upućuje okvirno trećina od ukupnog broja zaposlenih državnih službenika, to onda znači da u Srbiji oko 145.000 zaposlenih u organima državne uprave radi od kuće.

Reč je o službenicima koji rade u delu javnog sektora, izuzimajući državna i lokalna preduzeća i administraciju koja o tome sama donosi odluku. To im je omogućeno kroz instrukcije o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i vladinim službama, koje je doneo generalni sekretarijat Vlade Srbije, potvrdili su za „Politiku” u Ministarstvu državne uprave. Zahvaljujući tim instrukcijama moguće je primeniti mere zaštite od zarazne bolesti kovid 19, a jedna od njih odnosi se i na rad od kuće. U ovom ministarstvu podsećaju i da je, u vreme vanrednog stanja, svim jedinicama lokalne samouprave prosleđena instrukcija o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i službi vlade. Iako se izvorno ne odnosi na jedinice lokalne samouprave, i njima su instrukcije poslate kao pomoć, ali ne i obaveza, kako bi nadležni mogli da organizuju rad od kuće, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Jedinice lokalne samouprave su samostalne u odlučivanju o načinu organizovanja rada uprave uz primenu svih protivepidemioloških mera koje su na snazi i opšte obavezujuće (uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19). Zbog toga ne raspolažemo podacima o broju zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave koji obavljaju rad od kuće, jer one nemaju obavezu da nam dostavljaju takve podatke – navode iz ovog ministarstva.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend