Društvo

Tri lokalne samouprave iz Braničevskog okruga dobile pakete podrške u okviru EU Exchange 6 programa

FOTO: S. Lisac/Boom93
Konkursi Požarevca, Velikog Gradišta i Petrovca na Mlavi dobili su podršku za pakete u okviru EU Exchange 6 programa.

U okviru Programa EU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji, na javnom pozivu za izbor korisničkih lokalnih samouprava  za dodelu paketa podrške u tri oblasti, za izradu plana razvoja lokalne samouprave, izradu srednjoročnog plana lokalne samouprave i unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave.

Primljeno je ukupno 67 prijava lokalnih samouprava, koje su ocenjene u skladu sa konkursnim Smernicama. Javni poziv je bio raspisan u periodu od 23. februara do 23. marta ove godine.

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za izradu plana razvoja lokalne samouprave odabrano je ukupno dvanaest opština i gradova: Boljevac, Vrnjačka Banja, Krupanj, Kraljevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac, Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za izradu srednjoročnog plana lokalne samouprave izabrano je ukupno deset opština i gradova: Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac.

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave  izabrano je ukupno devet opština i gradova: Pirot, Vranje, Požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Prijepolje, Leskovac i Aranđelovac.

Iako je inicijalno bilo planirano da Program EU Exchange 6 po ovom javnom pozivu podrži trideset lokalnih samouprava sa 30 paketa podrške, zbog velikog interesovanja i zadovoljavajućeg kvaliteta prijava, odlučeno je da se broj paketa podrške poveća na 31 srazmerno interesovanju LS za oblasti definisane konkursima i maksimalnim resursima Programa.

Podrška, u okvirnom trajanju od 12 meseci po svakom paketu, realizovaće se na osnovu Sporazuma o saradnji koji će biti zaključeni sa svakom izabranom lokalnom samoupravom, i uključuje pružanje ekspertize kroz neposredan rad sa LS na pripremi definisanih planskih dokumenata i organizovanje pratećih proceduralnih aktivnosti i izgradnju kapaciteta LS.

Sprovođenje paketa stručne podrške u oblastima razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog planiranja i budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, biće zasnovana na reformskim i zakonskim zahtevima, propisanim metodologijama, kao i dobrim praksama i dostupnim priručnicima i uputstvima. U skladu sa dizajnom Programa i konkursnim Smernicama, predviđena je komplementarna podrška za uvođenje javnog budžetskog portala za 10 LS iz reda izabranih po navedenim konkursima.

Kada je reč o direktnoj podršci u vidu paketa za lokalnim samoupravama, sredinom 2023. godine biće raspisan još jedan javni poziv koji će takođe obuhvatiti tri konkursa za navedene oblasti, i omogućiti podršku u sličnom obimu izborom novih lokalnih samouprava.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja, što znači da Delegacija EU u Srbiji ima najznačajnija upravljačka ovlašćenja. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije. Kao i u prethodnim fazama Programa Exchange, Stalna konferencija gradova i opština ima ulogu implementacionog partnera i neposredne odgovornosti u pogledu realizacije planiranih programskih aktivnosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend