Društvo

Tropski dan, lekar savetuje unošenje više tečnosti i izbegavanje sunca

Boom93/T.Spasojević
Još jedan tropski dan u Požarevcu, iz Opšte bolnice savetuju unošenje više tečnosti i izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana.

Kako napominje doktor Dragiša Jevremović specijalista interne medicine-pulmolog, broj građana koji se prijemnoj službi javlja sa zdravstvenim problemima tokom poslednjih dana povećan je zbog tropskih temperatura i naglih vremenskih promena.

“Naročito ljudi koji imaju nizak krvni pritisak da izbegavaju izlazak u najtoplijem delu dana, između 10 i 16 časova, kao i fizičke aktivnosti koje nisu obavezne. Takođe unos tečnosti, ali ne samo unos vode, jer se znojenjem gubi i so iz organizma. Tako da je moj savet da se pored vode unose hladne čajeve, mineralnu vodu ili neki drugi hladni napitak koji je slaniji”, naveo je Jevremović.

dr Dragiša Jevremović, načelnik internističke službe

On dodaje da treba izbegavati i direktno izlaganje suncu u dužem vremenskom periodu na bazenima i kupalištima.

“Ne samo zbog pregrevanja organizma, već treba voditi računa i o melanomima, koji mogu da budu maligni i veoma opasni. Na prvom mestu treba da vode računa o sunčevom zračenju”, dodao je lekar.

Napominje da su srčani bolesnici, ali i asmatičari i oni koji imaju probleme sa plućima, naročito osetljivi na temperaturne oscilacije i da oni treba najviše da povedu računa da u najtoplijem delu dana ne izlaze bez preke potrebe, jer ovakve vremenske prilike mogu kod ovih pacijenata da dovedu do brojnih komplikacija.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend