Društvo

Turisti vakcinisani Sputnjikom moći će da posećuju Izrael od 15. novembra

Boom93/M.Veljković
Izrael će dopustiti turistima koji su primili rusku vakcinu protiv kovida-19 da posećuju tu zemlju od 15. novembra, javio je danas javni servis Kan.

Tom odlukom je prestao da važi dosadašnji propis da samo turisti imunizovani vakcinama koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mogu da dolaze u Izrael.

Odluka je doneta nekoliko dana posle posete premijera Izraela Naftalija Beneta Sočiju, gde se sastao, prvi put otkako je u junu postao premijer, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i smatra se gestom dobre volje prema ruskom lideru.

Turisti koji su primili rusku vakcinu biće podvrgnuti serološkom testu po dolasku na Izrael. U slučaju da antitela ne budu nadjena od njih će se tražiti da budu u izolaciji ili da se vrate u svoju zemlju.

Osim serološkog testa turisti vakcinisani Sputnjikom moraće da imaju dva PCR testa, jedan pre ulaska u avion i drugi po dolasku u Izrael.

Benet je prošle nedelje tražio da se potencijalno prihvatanje ruske vakcine odloži do 1. decembra, ali su ga navodno ubedii da to učini ranije.

Uprava SAD za hranu i lekove (FDA) i Evropska medicinska agencija (EMA) takodje još nisu priznale vakcine Sputnjik i zato izraelska odluka zahteva zakonske izmene.

Izvori u toj agenciji rekli su da se ove godine ne očekuje zeleno svetlo Evrope za tu vakcinu, jer su potrebne dodatne informacije.

Rusija je navodno vršila pritisak na Izrael da prihvati Sputnjik vakcinu imajući u vidu uspešnu kampanju vakcinacije u jevrejskoj državi.

U studijama objavljenim u britanskom medicinskom žurnalu Lanset (Lancet) u martu navedeno je da je efikasnost ruske vkacine 91 odsto, a kasnije je Rusija objavila da je protiv delta soja efikasnost vakcine 83 odsto.

Izraelski mediji javljaju da se ruska vakcina traži u Istočnoj Evropi i Centralnoj Americi, a da je koristi oko 70 zemalja.

Objavljujući nedavno odluku o otvaranju vrata za vakcinisane turiste od 1. novembra izraelski mediji su podsetili da se u toj zemlji prihvataju vakcine koje su medjunarodno priznate, uključujući Fajzer, Modernu, Džonson i Džonson Astrazeneku, Sinovak i Sinofarm, ali ne i rusku Sputnjik.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend