Društvo

Tužiteljka Bojana Savović: Borba protiv korupcije je najboji vid patriotizma

suđenje pravda čekić
Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay
Tužiteljka beogradskog Višeg javnog tužilaštva Bojana Savović izjavila je večeras da je vredjaju komentari dela javnosti o razgovoru s ambasadorom SAD Kristoferom Hilom jer smatra da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma. 

Savović je s koleginicom Jasminom Paunović, takodje premeštenom sa „slučaja EPS“, prethodno danas razgovarala s Hilom, posle čega je ambasada SAD na Instragramu objavila i zajedničku fotografiju.

„Jako me vredjaju komentari jednog dela javnosti jer smatram da je borba protiv korupcije najbolji vid patriotizma i neretko sam vidjala u sudnici lljude čija su usta puna lažnog patriotima a džepovi puni državnih para“, rekla je Savović agenciji Beta.

Ambasada SAD u Beogradu je saopštila posle sastanka ambasadora Hila sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva da su nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU.

„SAD u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“, navela je ambasada SAD na Instagramu.

Potom je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio da postupak ambasade SAD „predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države – Srbije“.

„Ovaj postupak je u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa“, rekao je Dačić u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Savović i Paunović bile su zamenice tužioca u Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u državnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS).

Taj predmet im je oduzet pošto su premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje opšteg kriminala, do čega je došlo posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara.

Više javno tužilaštvo je navelo da su one premeštene u skladu sa redovnim godišnjim planom, dok su deo opozicije i pojedina strukovna udruženja ocenili da je reč o pritisku na nezavisne tužiteljke.

Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva, demantovao je te optužbe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend