Društvo

U Beogradu 6, Novom Sadu preko 60, koliko se mama u Požarevcu prijavilo za subvencije za prvi stan?

FOTO: Pixabay/Ilustracija
U Požarevcu još uvek nije bilo prijava za 20.000 evra subvencije za kupovinu stana ili kuće na osnovu rođenja deteta u 2022. godini.

Kako je za Boom93 rečeno u Gradskoj upravi majke koje su zainteresovane za subvencije najpre moraju da se jave Odeljenju za društvene delatnosti kako bi dobile spisak dokumenata koja su potrebna za prijavu, a kada prikupe potrebnu dokumentaciju onda je predaju.

Iz Odeljenja za društvene delatnosti kažu da do sada nije bilo prijava od strane mama.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kao i donošenjem posebne uredbe, majke koje decu rode od 1. januara 2022. godine imaju pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće u iznosu od 20.000 evra.

Iako je izmenama zakona omogućeno da majke koje su se porodile u ovoj godini dobiju subvenciju od 20.000 evra, bez obzira na to da li su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ne znači da će svi koji se prijave pomoć i dobiti.

Jedan od uslova je da parovi primaju manje od dve prosečne zarade, što je sada oko 140.000 dinara, ali i da u prethodnih pet godina podnosilac zahteva nije imao stan ili neku drugu nekretninu u svom vlasništvu.

Najveće učešće u iznosu od 50 odsto cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja. Izgradnju ili kupovinu kuće ili stana u drugim opštinama, država bespovratno subvenicioniše sa 20 odsto od cene nekretnine do maksimalnog iznosa od 20.000 evra.

U Beogradu su prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević podneta četiri zahteva, dok je u Novom Sadu zainteresovanost veća, stiglo je više od 60 zahteva za dobijanje subvencije za kupovinu stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend