Društvo

U Braničevskom okrugu površina industrijskih zona 972 hektara, više od 60% neiskorišćeno

FOTO: RZS screenshot
Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) sa kraja 2020. godine, u Braničevskom okrugu registrovano je sedam inustrijskih zona koje se prostiru na površini od 972,29 hektara od kojih je svega 38%, odnosno oko 373 hektara upotrebljeno.

Najzastupljenije delatnosti su eksploatacija uglja, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, proizvodnja prehrambenih proizvoda, drveta i proizvoda od drveta, plute, slame i pruća i proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Najveću industrijsku zonu u okrugu ima Kostolac. Indutrijska zona „PD TE-KO Kostolac“ koja je počela sa radom 1943. godine ima površinu od 753,3 hektara, od čega je upotrebljeno 300 hektara. Prema podacima RZS-a, u ovoj zoni posluju dva poslovna subjekta.

U Požarevcu su registrovane dve industrijske zone „Severni blok“ i „Bivša Fabrika šećera“ koje se prostiru na površini od 31,1 hektara. Njihova upotrebljena površina je svega 10 hektara. U „Severnom bloku“ koji je počeo sa radom 2020. godine još uvek nema registrovanih poslovnih subjekata, dok na prostoru bivše fabrike šećera posluje njih 9.

U okrugu su registrovane i industrijske zone u Velikom Gradištu, Kučevu, Petrovcu na Mlavi i Salakovcu.

Industrijska zona u Velikom Gradištu ima površinu od 60 hekatara, od čega je u upotrebi svega 17% i u njoj posluje 9 poslovnih subjekata.

U industrijskoj zoni u Petrovcu na Mlavi posluje 8 privrednika, a upotrebljeno je 50, od ukupno 88.9 hektara.

Kučevačka indrustijska zona se prostire na 20 hektara od kojih je svega tri u upotrebi.

Industrijska zona u Salakovcu od 19 hektara je u potpunosti neupotrebljena, te u ovoj zoni ne posluje nijedan privredni subjekat.

U ostalim opštinama Braničevskog okruga industrijske zone nisu registrovane u RZS izveštaju.

FOTO: Boom93. IZVOR: RZS

U Podunavskom okrugu 12 zona, u upotrebi manje od trećine

Podunavski okrug ima 12 registrovanih industrijskih zona u kojima posluje 170 privrednih subjekata, navedeno je u registru Republičkog zavoda za statistiku. Ukupna površina iznosi 2117 hektara, od čega je u upotrebi svega 30% ondsno oko 656 hektara.

Istraživanjem je obuhvaćeno svih 168 lokalnih samouprava, bez Kosova i Metohije. Cilj je bio da upitnik popune osobe koje su najmerodavnije za davanje adekvatnih podataka. Najčešće su podatke davali načelnici gradskih, odnosno, lokalnih samouprava, rukovodioci odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, načelnici odeljenja za urbanizam, članovi gradskog veća i savetnici za investicije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • malo je to. dajte vi iz gradske vlasti, pazarite još nešto, pod hitno. nema veze što se ne koristi, i što na taj način zarobite kapital, važno je da se pazari i da se lepo istalimo posle toga, zar ne. a investitore će da nam dovede vučić, naravno, ona povoljna poslovna klima, što ste bacali novac pre par godina naledu, to nam je pomoglo nezna se.

%d bloggers like this:
Send this to a friend