Društvo

U Braničevu prioritet ograđivanje seoskog vodoizvorišta

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U Domu kulture Braničevo početkom nedelje održane su konsultacije sa građanima iz dva sela, Donje Kruševice i Braničeva o idejama na osnovu kojih bi se poboljšao život u ovim seoskim mesnim zajednicama koje pripadaju Opštini Golubac.

Projekat podržava Organizacija Helvetas iz Švajcarske u saradnji sa lokalnim samoupravama, u ovom slučaju Opštinom Golubac.

Nakon raspisivanja Javnog poziva, prema rečima člana radne grupe, građani će imati dovoljno vremena da osmisle ideje, da se raspitaju kod radne grupe da li je to moguće ostvariti i da opštinska uprava u saradnji sa radnom grupom, da li je na tom prostoru ili zemljištu moguće izvoditi rakdove.

„U selu Donja Kruševica najveći problem postoji oko prodavnice u selu, odnosno prostor oko Doma kulture koji bi trebalo urediti, jer ima mnogo starijih ljudi u selu“, naveo je Vladica Ranđelović, meštanin Donje Kruševice.

Prioritet u selu Braničevo ima ograđivanje i obezbeđivanje seoskog vodoizvorišta.

Među mladima su se mogli čuti i predlozi poput sređivanja postojeće plaže u selu na reci Pek, koja se nalazi na javnoj površini.

„Nama bi najviše značilo da se sredi plaža u selu, kako bi bila funkcionalna i pristupačna, a mi kao mlađi bi mogli svake godine da se okupljamo i održavamo je. Takođe, potrebno je urediti i teren za odbojku, kako bi se vratio u prvobitno stanje“, jedan je od predloga Nataše Đukić iz Braničeva.

Dom kulture u Braničevu koristi se tokom cele godine, a stolarija na njemu je u jako lošem stanju. Još jedan od predloga koji bi mogli da se nađu na prijavi na javni poziv je i zamena stolarije na ovom objektu.

Projekat je namenjen neformalnim grupama građana koje imaju ideju za određenim izmenama i poboljšanjima na javnim površinama. Projekti se mogu odnositi isključivo na manje zahvate u komunalnoj infrastrukturi kao što je uređenje parkova, dečjih igrališta, drvoreda, šetališta, neuređenih zelenih površina, uređenje prilaza za lica sa invaliditetom, uklanjanje manjih divljih deponija i slično.

Neformalne grupe koje imaju određenu ideju trebalo bi pribave osam potpisa u gradu, odnosno pet u seoskim sredinama. Kao jedan od najbitnijih uslova za učestvovanje na javnom pozivu koji će biti raspisan je da građani koji podržavaju ideju imaju prebivalište na teritoriji opštine i izmirene lokalne poreze.

Ukupno je za ovu akciju opredeljeno milion dinara, a najveći iznos za pojedinačni projekat je 300.000 dinara. Deo sredstava prikupljen je po osnovu poreza na imovinu, pa je uključivanje građana još značajnije, jer je reč o njihovom novcu.

Nakon usvajanja Pravilnika, naredna faza je Javni poziv građanima da predlože projekte, koji će biti objavljen na sajtu Opštine. Zainteresovani građani imaće 21 dan da dostave svoje ideje.