Društvo

U budžetu grada više od 40 miliona dinara od saobraćajnih kazni

FOTO: M.Veljković/Boom93

FOTO: M.Veljković/Boom93

Od naplaćenih saobraćajnih kazni, 30 odsto sredstava usmerava se u gradski budžet, a ova sredstva Savet za bezbednost saobraćaja koristi za projekte koji za cilj imaju povećanje bezbednosti u saobraćaju u gradu.

Prema rečima Ivana Tirnanića iz Saveta za bezbednost saobraćaja, tokom prošle godine grad je od saobraćajnih kazni prihodovao 40.085.124 dinara. Novac je tokom prošle godine iskorišćen za određene projekte, dok će neraspoređena sredstva iz prošle tokom ove godine takođe biti uložena u projekte koji su u planu.

Krajem prošle godine zaključen je ugovor o kupovini 250 dečijih autosedišta u iznosu od 1.800.000 dinara, dok je kupovinu sedišta u 2023. godini opredeljeno 4.100.000 dinara.

Ove godine u planu je da saobraćajci od naplaćenih prekršaja u saobraćaju dobiju opremu, odnosno motocikl za potrebe saobraćajne policije.

Takođe, programom za rad Saveta za bezbednost saobraćaja za 2023. godinu predviđeno je izvođenje radova na postavljanju semaforske signalizacije na raskrsnici ulica Nemanjine, Dunavske i Jug Bogdanove, kao i rekonstrukcija pešačko biciklističe staze u Dunavskoj ulici

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Osim toga, kroz program Saveta za bezbednost, od tih para u planu je i realizacija projekata uređenje zona škola u sledećim naseljima: Lučica, Stari Кostolac, Bare, Zabela, Dubravica, Ostrovo, Rečica, Кličevac, Petka, Živica, Brežane, ali i izrada projektno tehničke dokumentacije osvetljenja na pešačkim prelazima.

Cilj je da se generalno poveća bezbednost u saobraćaju, a pre svega unapredi svest građana o neophodnosti poštovanja svih saobraćajnih propisa.

Deo novca biće iskorišćen za nabavku preventivno – promotivnog materijala i edukacija najugroženijih učesnika u saobraćaju.