93 sekunde Društvo

Izađi mi na teglu – U gradskom parku se peku paprike (VIDEO)

Karavan „Izađi mi na teglu“  stigao je u Požarevac. Domaćice i njihove ekipe okupile su se  da spremaju ajvar i osvoje vredne nagrade.

Kako bi se pronašao najbolji recept i rešila misterija gde i ko pravi najbolji ajvar u Srbiji, takmičarski karavan “Izađi mi na teglu” izabraće najbolje iz Požarevca koji će se takmičiti na finalnom kulinarskom “okršaju”, gde će biti izabran najbolji ajvar u Srbiji.

Na takmičenje se prijavilo 10 ekipa.

Iz udruženja “Za očuvanje srpske tradicije”  Mirjana Radivojević  kažu da postoji par trikova za dobar ajvar. Radivojević navodi da je i jako bitno čuvati tradiciju i držati se starih recepata.

“Čuvamo ono što su nam naše majke, bake, prabake ostavile u amanet, a to je da čuvamo baš onako kako su one nekad spremale. I mislim da ćemo to da prenesemo naravno ko bude zainteresovan, za buduće generacije.”

Neke ekipe nisu želele da otkriju recepti za dobar ajvar, ali su svakako priznale da je najgori deo pečenje  i ljušćenje.

“Ljušćenje paprike je najteži deo posla, verujte. Ima fora kako se brže ljušti, ali nećemo da kažemo, to je tajna.”

“Došle smo da se igramo pa sad ako osvojimo nešto dobro je”. Tajni recept nećemo da kažemo, osim paprike, ide još nešto.”

Foto:S.Lisac

Učesnicima su obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje, kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so.

Do sada je karavan je obišao čak 170 gradova, napunio preko 35.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 800.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km.

Karavan je starotovao u subotu, 21. avgusta iz kopaoničkog kraja, tačnije iz Brusa koji je već jednom iznedrio pobednike na nacionalnom nivou, a na svom putu obići će 15 gradova širom Srbije, sve do velikog finala koje će okupiti sve pobednike kvalifikacionog takmičenja u Beogradu.

Inače, “Izađi mi na teglu” je nacinalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom. Manifestacija u formi karavana putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih manifestacija koje imaju samo jedan cilj, a to je pronalazak najboljeg recepta za ajvar u Srbiji! Manifestacija spaja tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost ali i dobar recept sa istančanim ukusom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend