Društvo

U poslednjih 5 dana vazduh u Požarevcu okarekterisan kao nezdrav

Kvalitet vazduha u Požarevcu je loš. U nedostatku merne stanice, građani su sami postavili uređaje za merenje kvaliteta vazduha.
Foto: Boom93/MMV
Dolaskom lepog vremena koncetracija čestica PM 2.5 u vazduhu Požarevca je u porastu što dododatno zagađuje vazduh u gradu.

Prema podacima portala IQ Air, koji se bavi kvalitetom vazduha, u poslednjih pet dana vazduh u Požarevcu je okarekterisan kao nezdrav zbog porasta vrednosti PM 2.5 čestica. Kako se navodi na ovom portalu povećanje ovih vrednosti dolazi predežno u večernjim časovima.

Najveće zagađenje zabeleženo je u četvrtak u jutarnjim satima kada je izmerena koncetracija od 78,2 µg/m³ PM 2.5 čestica u vazduhu grada uz indeks kvaliteta vazduha od 163. Ovaj indeks spada u kategoriju nezdravog vazduha.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha u Kostolcu je u granicama normale. Podsetima da Agencija nema mernu stanicu za vazduh u Požarevcu i da u Kostolcu se ne meri koncetracija PM čestica.

Foto: Boom93/MMV

Očekujemo da se uskoro to promeni pošto bi građani Požarevca uskoro mogli dobiti automatsku mernu stanicu koja bi merila zagađenost vazduha. Više o ovome možete pročitati OVDE.

Podsetimo da je Agencija za zaštitu životne sredine objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha na teritoriji Srbije za 2019. godinu. Prema ovom izveštaju u predhodnoj godini kvalitet vazduha u Požarevcu bio je 3 kategorije, odnosno prekomereno zagađen. O izveštaju agencije možete više pročitati OVDE.

Šta su PM 2.5 čestice?

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha prestavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. U priordi su prisutne i manje od 4, 2.5 pa i 1 mikron. Uz PM10 uvek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Pa ako je navodno nezdrav, čudi me da SNS vlast nije izdala preporuku da se isti ne diše.

  • Udaljenost Pozarevca 15 km od termoelektrane, veliki broj kuca se grece na cvrsto gorivo. U gradu se nemoze disati zimi. Nema merne stanice za kontrolunkvaliteta vazduha, kao da smo u 19 veku. Misli li neko na zdravlje naroda…

%d bloggers like this:
Send this to a friend