Društvo

U pripremi platforma za prijavu napada na novinare

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je novinarima i svim medijskim radnicima 3. maj - Međunarodni dan slobode medija, ističući da je epidemija koronavirusa pokazala značaj novinarske profesije i koliko je važno da građani dobiju pravovremenu, tačnu i potpunu informaciju.
ilustracija/pixabay

Zoran Pašalić je naveo da je u pripremi jedinstvena medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i istovremeno doprinela poboljšanju njihovog položaja i zaštiti od pritisaka, uvreda, svake vrste diskreditacije, kao i loših uslova rada.

„Po okončanju epidemije i ukidanju vanrednog stanja ubrzaćemo rad na izradi platforme kako bi što brže bila uspostavljena. Cilj je da sve pritužbe budu evidentirane na jednom mestu da bi Zaštitnik građana mogao da pokrene zakonsku inicijativu pred nadležnim organima kako bi prava medijskih radnika u potpunosti bila zaštićena“, rekao je Pašalić za Tanjug.

Dodao je da je prvi korak u izradi platforme uključivanje što većeg broja medijskih kuća, novinarskih udruženja i sindikata, ali i medijskih radnika kao pojedinaca kako bi se, kaže, zaštitili interesi svih.

Kako navodi, najveći broj pritužbi novinara instituciji Ombudsmana odnosi se na njihov ekonomski položaj, rad bez ugovora o stalnom zaposlenju, nemogućnost podizanja kredita u banci, neisplaćenih honorara.

„Novinar koji nije stalno zaposlen i adekvatno plaćen ne može biti slobodan u bavljenju svojom profesijom. Tako ozbijno i za celo društvo važna zanimanje ne može da se zasniva na entuzijastima i ljudima koji nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad“, napominje Pašalić.

Odluka o obeležavanju Svetskog dan slobode doneta je 1993. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode štampe i vlade država podsetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

IZVOR: RTS, Tanjug

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend