Društvo Projekti

U projekte zaštite životne sredine uključeni i najmlađi Kučevljani

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Opština Kučevo poslednjih godina dosta pažnje posvećuje zaštiti životne sredine, a pored rešenja zagađenja reke Pek koje je bilo aktuelno u prethodnom periodu, radi se na edukaciji o potrebi zaštiti životne sredine i najmlađih stanovnika ove opštine u Braničevskom okrugu.

Zajedno sa Udruženjem „Zelena oaza“, pokrenut je projekt u predškolskoj ustanovi i osnovnim školama, gde deca odlažu vlažni otpad.

„Od ostatka hrane koju koriste u ovim ustanovama, prave đubrivo koje kasnije koriste u svojim plastenicima koje imaju i gde gaje zelenu salatu, paradajz i jedu organsku i čistu hranu. Želimo da postignemo da od malih nogu deca uče, jer samo će oni biti u prilici da promene svet, jer svesni smo svi da nismo toliko pažnje polagali kao sada u poslednje vreme. Ovo je jako važna tema, imamo mogućnost da naučimo da odlažemo i da zaista smanjimo zagađenje, ali onako iskreno, ne samo dekorativno da se zabeleži da smo za zaštitu životne sredine. Važno je krenuti od najmlađih i iz tih obrazovanih ustanova, gde će to deci i ljudima postati rutina i da će to raditi kod kuće“.

Počeli su sa školom i vrtićem, a u planu je da kasnije ispred nekih većih zgrada budu postavljeni kontejneri za ovakav vlažan otpad, a kasnije i u domaćinstva ali ovo je prema rečima predsednika opštine dug proces, koji se ne može završiti za godinu dana.

„Borimo se, ne možemo da odustanemo, moramo da promenimo sliku nas, kao opštine. Među dugoročnim planovima je i da našu gradsku deponiju saniramo, rekultivišemo i zatvorimo, tako da će u perspektivi svo smeće za opštine Кučevo odlaziti u reciklažne centre, kako bi zaista ostavili kasnijim generacijama čistu opštinu, ali i čisto dvorište“, zaključio je Rajičić.

Projekat “Braničevski reporter – Kučevo”, a čiji je deo i ovaj tekst, podržava Opština Kučevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend