93 sekunde Društvo

U Ramskoj tvrđavi otkriven mauzolej rimskog vojskovođe? (VIDEO)

Nakon rekonstrukcije Ramske tvrđave oko nje su nastavljena arheološka istraživanja.
Marko Veljković/Boom93

Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja iz Požarevca kaže za Boom93 da su ovogodišnja istraživanja usmerena na područje oko tvrđave i da traju već deset dana.

Dragan Jacanović, arheolog

„Napokon smo otkrili taj suvi rov koji ide oko tvrđave i spoljašni bedem koji je bio prva linija odbrane. Sam rov je dugačak oko 8 metara i ukopan je u živi kamen. Dubok je negde od 4 do 5 metrara i predstavljao je za neprijatelja nepremostivu prepreku.  Iako nismo očekivali u rovu neke arheološke nalaze, računali smo da je on prazan, on je dao čitav niz izuzetno značajnog arheološkog materijala. Na prvom mestu keramiku gde imamo, kao i u untrašnjosti tvrđave, kineski porcelan iz 16 i 17 veka izuzetnog kvaliteta. Otkrili smo i veliki broj fragmenata drugih keramičkih posuda kao i keramičke lule rađene u u značajnim radioničkim centraima tadašnje Otomaske imperije“ kazao je Jacanović.

On je dodao da su arholozi ispod ispod kule 5 Ramske tvrđave, koja je podignuta na visokoj litici iznad Dunava, otkrili pristupni put i rimsko svetilište. Jacanović kaže da su rimljani na tom mestu napravili veštačku potkapinu i jedan manji plato gde je nađen jedan tipičan rimski natpis uklesan na stenu na kom jasno piše da je Gaj Licinije Rufin barjaktar 7. Klaudijeve legije podigao tu ploču posvećenu bogu Jupiteru.

„Veliki kružni objekat koji se nalazi unutar Ramske tvrđave čiji su zidovi debeli 3 metra i 30 centimetara, koji je bio pokriven jednom kalotom, predstavlja jedan antički mauzolej koji je podignut upravo Gaju Liciniju Rufinu. Podići jedan takav objekat na takvom nepristupačnom i teškom terenu izuskivao je i u antičko vreme kao i danas znatna materijalna sredstva. Svi ovi otrkiveni spomenici koji su danas dostupni javnosti predstavljalju jedan veliki dragulj u kulturnoj i turističkoj riznici ne samo opštine Veliko Gradište i Srbije nego i Evrope“ istakao je Jacanović.

Marko Veljković/Boom93

Dragan Jacanović je naglasio da je kod lokalnog stanovništva bilo sačuvano sećanje da ostaci veliko antičkog objekta predstavljalju sakralni sveti prostor. Turci, nakon osvajanja Srbije, krenuli su u izgradnju Ramske tvrđave, ali iz religijskih razloga ovaj objekat nisu porušili dok su sve ostale druge zidove, koji su bili na tom prostoru, sravnili do projektovane kote temelja. Taj grandiozni kružni objekat je ostao netaknut i tek će u  krajem 17. i početkom 18. veka  Turci iskoristiti da na njemu će podgnu visok objekat koji je zamenjivao glavnu kulu tvrđave.

„Narodni muzej Požarevac i Regionalni zavod za zaštitu spomenika iz Smedreva planiraju da dodatno istraže ovaj objekat u tvrđavi. Teren u Ramu za geo-fizička istraživanja je izuzetno nepodoban. To nije Viminacijum gde je zemlja ispod već su svi objekti podignuti na steni i građeni su od iste stene i kamena. Tehnologija koliko god da je napredovala ne može da izvrši selekciju i da prikaže šta se nalazi ispod. Zbog toga moramo da kopamo i mi smo u ovoj kampanji otvorili jedan veliki prostor 15 puta 30 metara i nastavili smo analizu arhitektonsku, funkcionalnu tog kružnog objekta. Bilo mišljena da se radi o cisterni za vodu, mada čitav niz podataka do kojih smo mi došli tokom iskopavanja sasvim sigurno negiraju mogućnost da je u pitanju cisterna. Kao ključnu potporu da sigurno nije cisterna mi smo imali na terenu ovih dana, naime druga kula na Ramskoj tvrđavi je ostala nezavršena. To je jedna specifična kula jer prizemlje nema nikakve otvore i tokom istraživanja smo konstatovali da je taj prostor, zbog otkrivene keramike, bila ostava za hranu u koji se ulazilo sa prvog sprata drvenim stepenicama. Taj prostor je sada pun vode koja ne može da otekne i moramo izvršiti bušenje da bi to regulisali, dok u kružnom objektu nema ni kap vode što je isto odlika groba da mora da bude suv“  kazao je Dragan Jacanović.

Ovodogišnja istraživanja su nastavljena zahvaljuljući sredstvima ministarstva kulture i trajaće do kraja meseca.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend