Društvo

U Sportskom centru uskoro počinje besplatna školica sporta za najmlađe „Sportić“

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Član gradskog veća zadužen za sport, Milan Jović najavio je novi sportski projekat, namenjen deci, a koji će se odvijati kroz saradnju Sportskog centra i Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” uz podršku Grada Požarevca. Jedan od od prioriteta projekta je razvoj predškolskog i školskog sporta.

Nakon prijavljivanja dece, koje će trajati do 15. oktobra, počeće besplatna školica sporta za decu “Sportić-Sportski centar”. Sportski centar će sve detalje oko upisa dece objaviti na svojoj Fejsbuk stranici.

Direktor ove sportske ustanove,  Tomica Stojanović rekao je da će decu trenirati profesori fizičkog vaspitanja pri Sportskom centru.

“Naših šest profesora fizičkog vaspitanja, koji su licencirani za rad sa decom, napravili su programe da deca prođu sve sportove koji postoje na teritoriji Grada, kroz igru i kroz programe koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Formiraće se i zdravstveni i sportski kartoni, a deca će biti usmerena na one sportove koji su najadekvatniji za njih. Ceo program je besplatan za svu decu sa teritorije Grada. Prijavljjivanje dece vršiće se do 15. oktobra, nakon čega će biti formirane grupe i sva deca će imati dva do tri treninga nedeljno.”

Direktorka Predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov”, Tanja Lončar navela je da je osnovni cilj projekta  da što veći broj dece bude uključeno u sportske aktivnosti, pored aktivnosti vaspitno-obrazovnog rada koje se  održavaju u predškolskoj ustanovi.

“Nadamo se da će ovaj projekat zaživeti. U pitanju su deca od 6 do 10 godina. Obaveza roditelja je da ih dovedu na trening, sačekaju. Po grupama će biti zastupljena deca istog uzrasta”, rekla je Lončar.

Jedan od trenera koji učestvuje u projektu Dušan Blagojević, profesor fizičkog vaspitanja podvukao je   da će se školica sporta baviti razvojem motoričke sposobnosti i veština kod dece, a cilj je da, kako je rekao,  na jedan interesantan, zabavan način kroz metod igre, poštujući uzrastne karakteristike i sposobnosti privole decu da zavole fizičku aktivnost i da se bave različitim vrstama kretnji.

“Za razliku od usmerenosti ka samo jednom sportu, deca bi kod nas trebalo da dobiju određenu širinu u smislu raznovrsnosti i kretanja, i raznolikosti umenja i znanja koje u suštini se jako teško stiču kada je u pitanju usmerenost ka jednom sportu”, rekao je Blagojević.

Treninzi će se održavati u Sportskom centru Požarevac, radnim danima od 18 do 20 časova i subotom od 10 do 12 časova. U okviru projekta biće organizovani i poludnevni i jednodnevni izleti i zimski i letnji kampovi za decu.

Foto: S. Lisac