Društvo

U Srbiji svega 14 zahteva mama za subvencije za stan: U Požarevcu zainteresovane, ali za sada nijedan zahtev

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Mame koje su se od početka godine porodile u Požarevcu za sada se samo raspituju šta im je potrebno kako bi dobile subvencije za kupovinu prve nekretnine, rečeno je za Boom93 u Gradskoj upravi.

Međutim, do sada nije podnet nijedan zahtev za ostvarivanje ovog prava od strane majki.

„Ima dosta zainteresovanih lica odnosno majki, ali nemamo nijedan podnet zahtev. Ljudi se informišu o uslovima pravilnika, jer je sve to sada novo za njih. Za sada nemamo nijedan zahtev, ali očekujemo da će ih u narednom periodu biti kada zainteresovane mame prikupe potrebnu dokumentaciju”, kaže Milena Nestorović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na osnovu uredbe Vlade Srbije o pomoći majkama za kupovinu prvog stana, Komisiji za dodelu novčanih sredstava pristiglo je 14 prijava, a doneto je jedno rešenje o dodeli subvencije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ova uredba je doneta u februaru, a na osnovu novih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, koji je na snazi od 1. januara ove godine.

Subvencije mogu dobiti sve majke koje su rodile dete od početka ove godine, nezavisno od toga koje im je to dete po redu rođenja, a za pomoć mogu da se prijave u roku od godinu dana od rođenja deteta.

Zahtevi se podnose službama za dečju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, koje ih potom prosleđuju Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osnovni uslov za dobijanje pomoći jeste da majka nema nekretninu ni kao vlasnik ni kao suvlasnik i da prihodi bračnih drugova nisu veći od dve prosečne republičke plate.

Postavlja se pitanje, zašto je ovako mali broj zahteva za subvencije stigao u Ministarstvo za rad, kada je jedan od osnovnih uslova koji majka treba da ispuni, taj da prihodi koje ona i suprug imaju ne prelaze dve prosečne plate, kada se zna da prema statistici Republičkog zavoda za statistiku, polovina zaposlenih u Srbiji prima daleko ispod prosečne zarade.