Društvo

U Srbiji većina korisnika sredstava za zaštitu bilja ne zna kako da ga pravilno primeni

Foto: Pixabay/Ilustracija
U Srbija većina korisnika sredstava za zaštitu bilja nije dovoljno upoznata sa propisima i njihovom bezbednom primenom, pa im je potrebna obuka kako bi se za tržište obezbedili zdravstveno ispravni proizvodi, upozoreno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da to ministarstvo plaća stručne nadzore za korišćenje sredstava za zaštitu bilja, kako bi svi korisnici mogli na pravilan način da ih upotrebljavaju.

„Važno je da se ova sredstva koriste po uputstvu stručnjaka jer nepropisna primena dovodi do velikih gubitaka u poljoprivredi“, rekao je on na panelu „Sredstva za zaštitu bilja u Srbiji i kako ih (zlo)upotrebljavamo?“ u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i uz podršku Privredne komore Srbije.

Dodao je da se Ministarstvo poljoprivrede zalaže za korišćenje „Knjige polja“ koja je namenjenja za praćenje i planiranje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivredi.

Bogićević je dodao da se u toj knjizi beleži svako zaštitno sredstvo i način primene, ali da je poljoprivrednici, osim stručnih lica uglavnom ne koriste.

Istraživanje sprovedeno u maju ove godine u 116 opština u Srbiji je pokazalo da se oko 91 odsto ispitanika pre kupovine sredstava za zaštitu bilja konsultuje sa stručnim licima u poljoprivrednoj apoteci, a najmanje putem interneta, TV i štampe.

Takodje, većina ispitanika koristi sredstva prema propisanim uputstvima, a zabrinjavajuće je što mnogi od njih uopšte ne koriste ličnu zaštitnu opremu prilikom njihove primene.

Rezultati istraživanja pokazuju i da 21 procenat ispitanika koristi opremu i najviše ih je u Vojvodini, a najmanje na Jugu Srbije (četiri odsto).

Korisnici sredstava za zaštitu bilja uglavnom nisu upoznati sa načinom odlaganja ambalažnog otpada, devet odsto ispitanih odlaže na mesta koja su namenjena za prikupljanje ambalaža, dok ostatak odlaže na polju ili ga uništava spaljivanjem.

U Srbiji će od 1. januara 2022. biti potreban sertifikat za kupovinu i obavezna obuka za korišćenje sredstava za zaštitu bilja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend