Društvo

U Srbiji više od 1.300 novozaraženih, u Požarevcu na dnevnom nivou od 3 do 12 pozitivnih na koronu

FOTO: Boom93 / R. Momirović

FOTO: Boom93 / R. Momirović

Prema zvaničnim podacima od utorka, 5. juna, u poslednja 24 sata preminule su još tri osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 16.135, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 9.332 osobe, od kojih su 1.364 pozitivne. Na respiratorima je 10 pacijenata. Ukupno su hospitalizovane 143 osobe.

U Srbiji su od početka epidemije zvanično potvrđena 2.034.544 slučaja infekcije.

Procenat smrtnosti je 0,79 odsto.

U Požarevcu blagi porast novozaraženih

Tokom poslednje dve nedelje u Požarevcu javlja se blago povećanje novozaraženih koronavirusom, kaže za Boom93 direktor Doma zdravlja Požarevac, Dejan Milenković.

“Na dnevnom nivou se obavi između 30 i 42 pregleda, a broj pozitivnih na koronavirus kreće se od 3 do 12. U utorak, 5. juna, u Požarevcu je bilo četvoro, a u Kostolcu dvoje novozaraženih koronavirusom”, kaže Milenković i dodaje da je klinička slika pacijenata zaraženih omikronom blaža u odnosu na prethodne sojeve koronavirusa.

“Možemo zaključiti da je situacija sa koronavirusom trenutno stabilna i da se prati na dnevnom nivou, ali moramo biti spremni na povećanje broja novozaraženih u narednom periodu”, ističe Milenković.

On napominje da je nošenje zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama obavezno i podseća je da pri svakom pregledu potrebno nositi masku kao jedan od vidova zaštite od koronavirusa.