Društvo

U srednjim školama u gradu 1.034 mesta za upis u prvi razred, osmaka skoro duplo manje

škola
Foto: Boom93 / T.Spasojević
Za upis učenika u prvi razred srednje škole u Požarevcu za narednu školsku godinu planirano je 1.034 slobodnih mesta, dok u celom okrugu mesta ima za 1.474 buduća srednjoškolca.

Međutim, prema rečima Veliše Joksimovića, načelnika školske uprave Požarevac, u odnosu na broj raspoloživih mesta, broj učenika koji će ove godine završiti osmi razred je mnogo manji.

“Što se tiče broja osmaka koji ove godine završavaju osnovnu školu taj broj je ove godine nešto niži u odnosu na prethodne, pa ih tako ove godine imamo mnogo manje, 1.340 u celom okrugu, a u Požarevcu je to 653 osmaka”, navodi načelnik.

Kako dodaje, iako je broj osmaka skoro duplo manji od broja raspoloživih mesta, budući srednjoškolci dolaze i iz drugih okruga, jer dve srednje škole imaju mogućnost za domski smeštaj učenika, tako da uglavnom sva mesta budu popunjena.

“Suština je da će biti mesta za svu decu i da to ne treba da brine ni roditelje, a ni učenike”, rekao je Joksimović.

Podsetimo, srednje škole su problem sa upisanim manjim brojem učenika imale pre dve godine, kada je u Poljoprivrednoj školi upisano jedno odeljenje manje, a u čitavom gradu skoro 100 učenika manje.

Što se tiče osnovnih škola upis učenika u prvi razred još uvek traje tako da tu još nema konkretnih podataka o broju dece koja će biti upisana u prvi razred.

Takođe, u toku je prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za informatička odeljenja u gimnazijama, kao i za polaganje u muzičkim školama.

U Srbiji mesta za oko 75.000 budućih srednjoškolaca

Za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za narednu školsku godinu (2022/2023) planirano je ukupno 74.982 mesta od čega je 56.750 u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju.

Kako se navodi, za učenike koji žele da obrazovanje nastave po dualnom modelu planirano je 3.273 mesta.

Učenici osmog razreda srednju školu mogu upisati nakon položenog završnog ispita koji se održava 27. 28. i 29. juna.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend