Društvo

U srednjim školama u gradu skoro sva mesta popunjena

Boom93/T.Spasojević
Upis u srednje škole počeo je juče, a traje i tokom današnjeg dana. Budući srednjoškolci koji su u prvom krugu raspoređeni u srednje škole juče i danas su se upisali u škole.

Prema podacima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u prvom upisnom krugu po školama i obrazovnim profilima rasporedjeno je 60.347 učenika, od kojih je po prve tri želje rasporedjeno 85 odsto.

„Po prvoj želji rasporedjeno je 38.098, ili 63,13 odsto učenika. Po drugoj 8.845 – 14,66 odsto. Po trećoj  4.355, ili 7,22 odsto učenika“, preciziralo je Minstarstvo. Takođe, ostalo je nerasporedjeno ukupno 1.304 učenika.

Boom93 je razgovarao sa direktorima škola u gradu, u pojedinim školama su već u prvom krugu popunjene sve kvote i traži se  mesto više, dok je u nekim ostalo po nekoliko slobodnih mesta koja bi trebalo da budu popunjena u drugom upisnom krugu.

U Gimnaziji i Medicinskoj školi traži se mesto više

Danijela Žukovska, direktorka Požarevačke gimnazije u izjavi za Boom93 kaže da je za ovu školu interesovanje bilo veliko i da su sva mesta popunjena već u prvom krugu.

„Veliko je interesovanje, a bio je potreban i veliki broj poena. Upisano je 172 učenika, ali imamo i određeni broj molbi za prekobrojni upis“, navodi Žukovska.

Slična situacija je i u Medicinskoj školi, gde se prema rečima direktorke Tine Kaplarević, takođe traži mesto više, jer su sva raspoloživa mesta popunjena.

U ostalim školama četvorogodišnji profili popunjeni, na trogodišnjim još po nekoliko slobodnih mesta

Slobodnih mesta za učenike koji su u prvom krugu ostali neraspoređeni ima u Politehničkoj, Ekonomskoj i Poljoprivrednoj školi uglavnom na trogodišnjim smerovima, jer su četvorogodišnji popunjeni.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi četvorogodišnji smerovi su popunjeni i formirano je 5 odeljenja, a kako navodi direktorka Sibinka Živanović po nekoliko slobodnih mesta ima na smerovima poslastičar, konobar i trgovac, mada kako dodaje ona se nada da će i ova mesta biti popunjena u drugom krugu.

Upis je po planu protekao i u Politehničkoj školi, a od 150 učenika koliko ova škola upisuje mesta je ostalo za još njih 17.

„Upisano je 80% učenika koji su u prvom krugu raspoređeni, odnosno njih 133 i formirano 5 odeljenja za sada. Mesta ima na još dva profila koji nisu popunjeni, električar i serviser termičkih i rashladnih uređaja“, rekao je Darko Radovanović direktor ove škole.

Poljoprivredna škola upisala više učenika nego prošle godine

Za razliku od prošle godine, kada nisu mogli da se pohvale brojem učenika koji su upisali, ove godine upis u Poljoprivrednu školu je protekao po planu.

Kako je naveo direktor Slobodan Stojićević, u prvom krugu je upisano 107 učenika.

„Popunjeni su veterinarski i prehrambeni smer dok je oko 9 mesta ostalo na četvorogodišnjem smeru poljoprivredni tehničar. Ostali smerovi poput mesara, pekara i vrtlara su prošli dobro, a tek će se videti na koji način ćemo formirati odeljenja, nakon drugog upisnog kruga. U svakom slučaju smo zahvaljujući promociji škole u odnosu na prošlu godinu, ovogodišnjim upisom zadovoljni“.

Učenici koji su ostali neraspoređeni, juče su popunjavali liste želja, a nakon objavljivanja rasporeda učenika po školama 14. jula, oni će se 16. jula i upisati u srednje škole u drugom upisnom krugu.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Dal je moguce da neko u Srbiji uopste hoce da ide u srednju skolu. Pa oni iz zadruge I parova nemaju ni osnovnu. Pa sta im fali.

  • Nemaju srednju školu ni ministri u vladi,nemaju srednju školu ni lokalni vlastodržci-kabadahije,nemaju srednju školu ni tajkuni-lopine, pa nam je sada „Zlatno doba“!?!

%d bloggers like this:
Send this to a friend