Društvo

Četvrtina maratona na Ramskoj tvrđavi

Foto: GIZ

Foto: GIZ

U subotu, 26. novembra, na Ramskoj tvrđavi više od 200 učesnika i učesnica nastupiće na trci sa jedinstvenom distancom – četvrtina maratona. Ovo je treći put kako se održava trka, a cilj je da se osim sporta istakne značaj Ramskog utvrđenja i Velikog Gradišta.

„Četvrtina maratona Ramska tvrđava“ predstavlja poseban doživljaj jer, osim neuobičajene distance, počinje i završava se u srednjovekovnoj tvrđavi, a staza se proteže uz samu obalu Dunava sa prelepim pogledom na samu tvrđavu.

Ove kao i prošle godine prijavio se veliki broj atletskih i trkačkih klubova ali i ljubitelja trčanja, a nastupaće u muškoj i ženskoj kategoriji. Najbržima iz obe kategorije biće dodeljene medalje, a svim učesnicima uručeni posebno spremljeni trkački paketi.

Foto: GIZ

Trka startuje i završava se na platou podno tvrđave, sa startom u 12:00 časova.

Učesnici će trčati tačno 10.550 metara što čini 1/4 maraton, na terenu mešovite površine (asfalt i makadam) i što trku čini još interesantnijom.

Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija opštine obezbedili su na dan trke besplatan ulaz u tvrđavu za sve takmičare i predstavnike medija.

Trku organizuje Sportski savez Veliko Gradište uz pomoć opštine i, već drugi put za redom, uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.