Društvo

U toku pripreme za početak izgradnje vetroparka u Кostolcu

FOTO: EPS Energija
Intenzivni radovi na izradi puteva odvijaju se na lokacijama Ćirikovac, Кlenovnik, Petka i Drmno.

Uveliko teku pripreme za izgradnju vetroparka „Кostolac“, novog postrojenja za  proizvodnju zelene energije, koje će se nalaziti na lokacijama Ćirikovac,  Кlenovnik, Petka i Drmno, kaže Predrag Đorđević, rukovodilac ovog projekta.

Na terenu se trenutno obavljaju geomehanička istraživanja tla, to jest rade se bušotine na mestima gde će postavljati vetrostubovi, trafostanica i  priključno razvodno postrojenje. Istraživanja su pri kraju, a na osnovu  dobijenih rezultata obaviće se i projektovanje temelja. Geomehanička  istraživanja tla su najbitniji segment u građevinarstvu, jer pokazuju kvalitet i  stabilnost tla, kao i potencijalnu pojavu podzemnih voda.

On kaže da se očekuje da radovi na izradi temelja vetrostubova počnu u februaru. Ceo projekat sastoji se iz 20 vetrogeneratora, 20 stubova, izgradnje trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže.

FOTO: EPS Energija Predrag Đorđević

Planiramo da već u decembru počne izgradnja temelja za razvodno postrojenje i trafostanicu, koji će se nalaziti na lokaciji Drmno. Izgradnja puteva je u toku, što je preduslov da se omogući fizički prilaz svakoj poziciji vetrogeneratora. Intenzivni radovi se odvijaju na lokacijama Ćirikovac, Кlenovnik i Petka, dok je lokacija Drmno u početnoj fazi – objašnjava Đorđević.

Glavni ugovor sa „Simens Gamesa“, izvođačem radova za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog potrojenja, potpisan je u aprilu 2022. godine.

Vrednost tog ugovora je 103,7 miliona evra i predviđena je isporuka 20 vetrogeneratora, snage po 3,3 MW, tako da će vetropark „Кostolac“ biti ukupne snage 66 MW. Rok za završetak radova je 853 dana, odnosno kalendarski do septembra 2024. godine. Plan je da tada postrojenje počne da radi. Posle toga sledi dobijanje upotrebne dozvole. Do kraja 2024. godine trebalo bi da dobijemoupotrebnu dozvolu i zaokružimo ceo ovaj investicioni ciklus – najavljuje Đorđević.

Ono što projekat izgradnje vetroparka izdvaja od nekih drugih u „Elektroprivredi Srbije“ jeste to što je kompanija domaćim snagama, zajedno sa projektantima, radila na izradi projektne dokumentacije na osnovu koje je dobijena građevinska dozvola. Ta dozvola je i preduslov da EPS dobije status privremenog povlašćenog proizvođača. Đorđević navodi da je vetropark pilot-projekat u „Elektroprivredi Srbije“ i prvi ovakvog tipa koji kompanija realizuje.

Benefiti ovog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora su brojni, a sve se radi u saglasnosti sa Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine. Studijom opravdanosti predviđeno je da godišnja proizvodnja bude oko 151 milion kWh, što predstavlja solidnu količinu dodatne energije u situaciji u svetu kada je energija postala izuzetno skupa. I zato se treba boriti za svaki kilovat-sat. Dobra okolnost za realizaciju ovog projekta je to što u ogranku „TE-КO Кostolac“ imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta, koje je u vlasništvu EPS-a. To je jedan od preduslova za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – ističe Đorđević.

FOTO: EPS Energija
Lokacija na spoljnom odlagalištu kopa „Drmno“

Preduslov za realizaciju projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora je regulisanje pravno-imovinskih odnosa na terenu, a zatim i izrada transportne studije, kojom se utvrđuje da li je transport opreme koja treba da se montira moguć do lokacije.

Transport se obavlja specijalizovanim kamionima sa 10 osovina, koji su dugački oko 60 metara. Posebna transportna studija koju smo uradili pokazala je da je transport opreme za montažu moguć od luke Smederevo do svake od četiri lokacije. Postoji samo nekoliko tačaka koje je potrebno da se prošire ili spuste. EPS je dobio sve neophodne građevinske dozvole, prijavu radova, a izvođač radova se nadovezuje na naš projekat i radi svoj projekat za izvođenje radova – kaže Đorđević.

On podseća da je 29. novembra 2017. godine potpisan ugovor s Nemačkom razvojnom bankom КfW za dobijanje finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta u iznosu od 80 miliona evra iz kredita, kao i dodatni milion evra iz donacije.

Nakon toga raspisali smo međunarodni tender za izbor konsultanta, to jest fidik inženjera, što je bila ugovorna obaveza „Elektroprivrede Srbije“. Ugovor s konsultantom je potpisan 2018, i to s renomiranim konzorcijumom „Fihtner/Energoprojekt Entel“ − navodi Đorđević hronološki do sada urađene stvari.

Potom je raspisan međunarodni tender za izvođača radova po dva osnova. Jedan se odnosio na izgradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve, a drugi tender se odnosi na izbor izvođača radova za isporuku imontažu glavne opreme, odnosno vetrogeneratora.

FOTO: EPS Energija
Buduće pozicije vetrogeneratora vetroelektrane „Кostolac“ s koridorima

On kaže da je tenderski postupak sproveden po pravilima banke КfW. Ugovor s domaćim konzorcijumom „Ekstra auto-transport“ iz Vrbasa i Saobraćajnim
institutom CIP iz Beograda potpisan je u decembru 2020. godine. Vrednost ugovora za izgradnju gotovo 17 kilometara internih saobraćajnica je 3,2 miliona evra.

Ove saobraćajnice neće biti asfaltirane, već urađene po drugoj tehnologiji, nešto kao nabijeni makadam, koja se koristi za ovakvu vrstu projekata.

Projekat izgradnje vetroparka „Кostolac“ je izazov i za „Simens Gamesu“, jer je to prvi vetropark s njihovom opremom u Srbiji. Ni EPS nije imao iskustva sa  ovakvim projektima, tako da je učešće u njegovoj realizaciji ozbiljan profesionalni izazov za sve stručnjake iz uprave JP EPS i ogranka „TE-КO Кostolac“. EPS zaslužuje da dobije jedno ovakvo postrojenje kao što je vetropark „Кostolac“ − istakao je Predrag Đorđević.

Bezbedno za životnu sredinu
Jedan od preduslova za realizaciju projekta izgradnje vetroparka u Кostolcu je  izrada procene uticaja na životnu sredinu, kao i urađena studija o pticama i slepim miševima, koju je КfW banka tražila. Bez toga nismo mogli da apliciramo za kredit. Područje regiona Кostolac bogato je pticama i slepim miševima i preduslov je bio prvo da se ispitaju njihova staništa kako bi se utvrdilo da ih ovaj vetropark ni na koji način neće ugroziti. Sve će biti urađeno u skladu s domaćim zakonima, ali i propisima Evropske unije, istakao je Predrag Đorđević.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend