Društvo

U vojnoj kovid bolnici Karaburma već popunjeno pola kapaciteta

Boom93/MMV
Komandant vojne kovid bolnice Karaburma pukovnik Ivo Udovičić rekao je da je u toj ustanovi već puno pola kapaciteta, a da tek sledi vrhunac talasa sa 10.000 do 15.000 zaraženih na dnevnom nivou.

„Brine me da li će bolnice Karaburma i Batajnica biti dovoljne da zbrinemo pacijente iz Beograda u ovom letnjem periodu, a siguran sam da na jesen nećemo i da će neki veći kliničko-bolnički centri morati da uđu u kovid sistem“, rekao je Udovičić za Kurir.

Prema njegovim rečima, u bolnici VMC Karaburma na lečenju kovida su isključivo ugrožene kategorije – stariji i s pridruženim bolestima „koji nisu primili četvrtu dozu vakcine, iako im je jasno preporučena“.

On je ocenio da će epidemija virusa korona trajati i sledeće godine i da će biti najmanje dva ciklična talasa obolevanja, a dodao je da je veliki problem što taj virus nenormalno mutira i svaka sledeća varijanta napada imuni sistem.

Prema njegovim rečima najugroženiju populaciju nephodno je vakcinisati i tri puta godišnje, jer imunitet traje oko tri meseca, ali kako je dodao, vakcina nije efikasna kao što je bila, mada studije pokazuju da i dalje štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda i postkovida.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend