Društvo

U „Zabeli“ zaražena četiri osuđenika

U požarevačkom zatvoru „Zabela“ trenutno su virusom korona zaražena četiri osuđenika, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Foto: Uroš Urošević / Boom 93 (arhiva)

Nakon što je Danas pre dvadesetak dana prvi objavio da su 84 zatvorenika zaražena u ovom kazneno-popravnom zavodu, od tada su njih 75 nakon prvog kontrolnog testiranja dobila negativan nalaz, a četiri pozitivan.

Svih 79 zatvorenika se nalaze u izolaciji. Još dva zatvorenika su u bolnici, dok su trojica puštena na slobodu nakon izdržane kazne i oni više nisu u nadležnosti Uprave, ali će i dalje biti medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama.

– Ističemo i da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome i nemaju ih i dalje. Oni se dobro se osećaju i izolovani su sve vreme od drugih osuđenika. Lica su sve vreme pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se i dalje prati. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu. Naglašavamo da je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni, kažu iz Uprave za Danas.

Kako ukazuju, od ukupno 29 penalnih ustanova, samo je u „Zabeli“ potvrđeno prisustvo virusa korona kod osuđenika.

– Preduzeli smo sve neophodne mere prevencije i pre proglašenja vanrednog stanja i od tog trenutka svakodnevno proveravamo da li se u svim zavodima poštuju sve procedure koje su uvedene kako bi se sprečila pojava virusa korona u zavodima i kako bi se sačuvalo zdravlje osuđenika i pritvorenika, kao i zaposlenih u sistemu, objašnjavaju iz Uprave.

Kako nam je rečeno, ponovo su dozvoljene posete u zatvorima, ali uz striktnu primenu zaštitnih mera.

– Sve posete u narednih sedam dana biće ograničene na 30 minuta samo sa jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode, osim ove vrste zaštite, biće obezbeđeni i viziri. Tokom posete biće poštovana preporučena distanca i neće biti dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lice lišeno slobode će na bezbedan način da odloži korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere, ističu u Upravi i dodaju da će posete u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu do daljeg biti zabranjene.

Takođe, posete advokata mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Višeinformacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend