Društvo Zdravlje

U ZZJZ Požarevac dostupni različiti testovi na KOVID-19

ZZJZ Požarevac
U Zavodu za javno zdravlje Požarevac od ponedeljka je moguće testiranje na lični zahtev ili po uputu od izabranog lekara preporučenom laboratorijskom i naučnom identifikcijom antitela Igm i IgG antitela na Kovid-19 metodom MiniVIDAS. Testom se određuje količina antitela  metodom koja je preporučena od SZO i između ostalog može se koristiti i za kontrolu efikasnosti vakcinacije, istakla je Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac u izjavi za Boom93.

„Ono što je novo i moram da napomenem da smo od ponedeljka krenuli sa preporučenom laboratorijskom i naučnom identifikcijom antitela Igm i Igg antitela na Kovid-19 metodom MiniVIDAS. Testom se određuje količina antitela na Kovid-19. Mi smo čekali odobrenje od strane Ministarstva i Batuta i odobrenje smo dobili. Testom se određuje količina antitela onom metodom koja je preporučena od SZO čak i za kontrolu vakcinacije kada prođe neko vreme da vidimo koliko je naše telo sposobno da stvori antitela nakon vakcinacije.“- istakla je dr Jovanović.

Ana Jovanović
Foto/ Ana Jovanović direktorka Zavoda za Javno zdravlje Požarevac

Testiranje se može raditi na lični zahtev ili po uputu od lekara ukoliko se građani jave svom lekaru.  Cena komercijalnih testova je 1600 dinara. Cena za oba testa je 3200 dinara.

Koju informaciju pružaju serološki testovi?

Serološkim metodama detektuje se prisustvo antitela, tj. određenih klasa imunoglobulina (IgM, IgA i IgG) u krvi (tj. serumu) pacijenata, koja se proizvode u organizmu kao odgovor na prisustvo virusa.

Kakav je značaj prisustva IgM i IgA antitela u serumu?

Detekcija IgM i IgA klase antitela u serumu već nedelju dana posle pojave prvih simptoma, može, kod sumnje na ovo oboljenje, biti značajna za dijagnozu kovid-19.

IgM antitela

IgM antitela, koja su pokazatelj sveže virusne infekcije, javljaju se neposredno pre, za vreme, ili posle pojave prvih simptoma bolesti, u zavisnosti od vremena trajanja inkubacije.

Prosečno trajanje inkubacije (vreme koje protekne od kontakta sa izvorom infekcije SARS-CoV-2 do pojave prvih simptoma) je 4-5 dana, a može biti od 3 do 14 dana.

Najčešći simptomi infekcije koronavirusom su povišena temperatura, glavobolja i malaksalost, a mogu se javiti i gubitak čula ukusa, mučnina, povraćanje, proliv, kašalj, otežano disanje.

IgM antitela svoj najviši nivo u serumu postižu nedelju dana nakon pojave prvih simptoma bolesti, a zatim opadaju, tako da se u trećoj nedelji od početka bolesti, uglavnom, ne mogu naći u serumu.

IgA antitela

IgA antitela su lokalna antitela koja se u svežoj infekciji koncentrišu na površini sluzokože grla, nosa, creva i u sekretima. Javljaju se nekoliko dana posle pojave simptoma i svoj maksimum dostižu dve nedelje posle početka bolesti, a zatim opadaju i nestaju oko 4 nedelje nakon pojave simptoma.

Koliko treba da prođe da bi se razvila IgG antitela, kojima se potvrđuje da je bolest preležana?

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti i svoj najviši nivo dostižu oko 4 nedelje od pojave simptoma. Približno 6 nedelja nakon infekcije 94 – 98% obolelih pokazuje povišen nivo IgG antitela. Obično su povišena kod osoba koje imaju težu kliničku sliku.

Ova antitela se duže vreme zadržavaju u organizmu i pokazatelj su preležane infekcije.

Nedavna ispitivanja pokazuju da neki pacijenti mogu ponovo izgubiti IgG antitela posle 3-4 meseca, što se mora uzeti u obzir pri izboru vremena ispitivanja.

Da li IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije virusom SARS-CoV-2?

Nije sigurno da IgG antitela štite organizam od ponovne infekcije.

Trenutno se veruje da je specifičan imunitet T ćelija (zasnovan na unakrsnoj reaktivnosti) odgovoran za pojavu da deca i neki odrasli prežive infekciju bez simptoma primarne infekcije.

Antitela doprinose imunološkoj odbrani od virusa, ali imunološku odbranu protiv virusa primarno nose T limfociti. Ovo objašnjava zašto se u mnogim slučajevima virus može u potpunosti eliminisati pre nego što se antitela mogu otkriti u pacijentovoj krvi.

Jovanić je dodala da je trenutna epidemiloška situacija u  Braničevskom i Podunavskom okrugu i dalje nestabilna i nakon par nedelja pada broja obolelih prethodnih nekoliko dana došlo je do skoka broja pozitivnih na  Kovid-19. Najviše obolelih i dalje ima u Požarevcu kao i na teritoriji grada Smedereva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend