Društvo

Učenica iz Požarevca sa timom osvojila drugo mesto na takmičenju preduzetničkih veština

Foto: S. LIsac

Foto: S. LIsac

Ivana Čepić, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, sa timom učenika osvojila je drugo mesto na regionalnom takmičenju u preduzetničkim veštinama i sa ostalim članovima se plasirala u Nacionalno finale.

Požarevljanka Ivana Čepić, koja pohađa Ekonomsko-trgovinsku školu u gradu našla se u timu koji je osvojio drugo mesto na takmičenju.

Ekonomska škola sarađuje sa organizacijom Dostignuća mladih deset godina i svake godine se takmiči na ovim i na drugim brojnim takmičenjima ove organizacije. Na tim takmičenjima su postizali velike uspehe i do sada da su dva puta predstavljali našu školu na poslovnom izazovu zapadnog Balkana. Učenike je pripremala Valentina Milanov, nastavnica informatike i preduzetništva u Ekonomsko-trgovinskoj školi Požarevac. Na takmičenju je pored Ivane učestvovao i Dimitrije Kljaić i Emilija Živanović.

FOTO: Valentina Milanov
FOTO: Valentina Milanov

Tim su činili učenici Milica Pantelić – Prva tehnička škola, Kragujevac, Anđela Ćosić – Ekonomsko-ugostiteljska škola “Slobodan Minić”, Aranđelovac, Ivana Čepić – Ekonomsko-trgovinska škola, Požarevac i Luka Milovanović – Politehnička škola “Milutin Milanković”, Kruševac.

Na postolje za treće mesto popeo se tim broj 12, koji bi proizvodio specijalne maske za telefon koji bi korisnicima pružao zaštitu identiteta i podataka ograničavanjem dostupnosti kamere i mikrofona od zloupotrebe. Takođe, ova maska bi ograničila obaveštenja aplikacija i time pomogla korisnicima da se bolje fokusiraju.

Ekipu su činili, Đurđina Mišić – Gimnazija “Vuk Karadžić”, Trstenik,, Danilo Jovanović – Srednja škola “Nikola Tesla”, Batočina, Sofija Đurđević – Prva kragujevačka gimnazija, Kragujevac, Vukašin Lukić – Gimnazija, Kruševac i Mladen Todorović – TTPŠ “Despot Đurađ”, Smederevo.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je okupilo 103 učenika iz 26 srednjih škola iz Požarevca, Aleksandrovca, Aranđelovca, Batočine, Brusa, Jagodine, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Rače, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika, Varvarina i Velike Plane.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će doprineti odgovornijem ponašanju ljudi na internetu. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Tim koji je osmislio ideju o aplikaciji koja će pomoći korisnicima da smanje vreme koje provode na internetu i podstaknuti ih da poboljšaju socijalni život van mreža, osvojio je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca centralne Srbije u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Kragujevcu.

FOTO: Milan Mitrović

Pobedu je odneo tim koji su činili Sara Veljković – Srednja škola „Nikola Tesla“, Batočina, Marija Nikolić – Srednja škola „Đura Jakšić“, Rača, Iva Mitrović Gimnazija „Vuk Karadžić“, Trstenik, Aleksa Garić- Prva tehnička škola, Kragujevac i Elena Đokić – Srednja škola “Lapovo” – Lapovo.

Drugo mesto zauzeo je tim broj 5, čija je ideja bila aplikacija koja će pomoći u edukaciji roditelja i dece o bezbednosti na internetu, obaveštavajući ih o rizičnim sadržajima na sajtovima.