Društvo

Učenici Dositeja od ponedeljka ostavljaju telefone pod ključ, kakva je situacija u drugim školama?

Foto:Boom93/R.Momirović
Odredba o zabrani korišćenja mobilnih telefona za vreme časova se u svim osnovnim školama u Požarevcu primenjuje. Najčešće je to uređeno tako da za vreme časova telefoni i nastavnika i učenika budu isključeni, dok za vreme odmora učenici ostaju “dostupni”, ukoliko ih roditelji budu zvali. Školama je ostavljena autonomija da same odluče da li će ovu odluku primenjivati i na koji način.

Na osnovu prakse koja je uvedena prethodnih godina, na početku svake školske godine svim školama se šalje obaveštenje o odredbi o zabrani korišćenja mobilnih telefona za vreme nastave, a školama je ostavljeno da na svom nivou odluče na koji način će primenjivati ovu odredbu.

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, na inicijativu Saveta roditelja škole doneta je odluka da se od ponedeljka, 7. marta telefoni učenika starijih razreda odlažu u ormare koji će biti pod ključem.

“Ovo je ideja koja će se u narednom period primenjivati, kako bismo videli da li ovakav način odlaganja mobilnih telefona može da zaživi. Tako da ćemo videti kako će se pokazati. Korišćenje telefona tokom boravka učenika u školi neće biti omogućeno. Naravno nap utu ka školi I ka kući učenici mogu da koriste telephone pre svega kako bi bili u kontaktu sa roditeljima”, rekla je za Boom93 Ivana Joksimović, direktorka škole.

Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole “Sveti Sava”, kaže da se na početku školske godine učenici kroz obaveštenje upoznaju sa odredbama škole, po kojima je upotreba mobilnih telefona tokom nastave zabranjena.

“Učenici gase telefone tokom nastave I ne koriste ih, a učeniku koji koristi telefon za vreme časa nastavnik može da oduzme telefon, a zatim da ga vrati roditeljima”, navela je Sekulović.

U školi “Vuk Karadžić” kažu da je u dogovoru sa roditeljima na Savetu odlučeno da telefoni učenika za vreme nastave budu isključeni, a ista odluka se primenjuje i u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović, gde smo od direktora Zlatana Radovanovića dobili objašnjenje, da ukoliko bi se deci na početku nastave uzimali telefoni, to bi bila velika odgovornost za nastavnike koji bi čuvali iste.

Goran Seger, direktor škole „Kralj Aleksandar I“ kaže da u ovoj školi očekuju izradu drvenih kutija za odlaganje telefona, a za sada nastavnici opominju učenike ukoliko telefone koriste tokom nastave.

“Među decom ima onih koji imaju zaista skupe telephone, tako da je velika odgovornost voditi računa o njima, a ukoliko bi došlo do nestanka, to bi stvorilo još veće probleme”, naveo je Radovanović.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend