Društvo

Učenici Ekonomske škole posetili Sajam zapošljavanja

Foto: S.LIsac

Foto: S.LIsac

Završen je sajam zapošljavanja koji je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Požarevac. Učestvovalo je 20 poslodavaca sa raznovrsnim ponudama, za oko 400 slobodnih mesta.

Sajam zapošljavanja posetili su i učenici Ekonomske škole, kako bi se upoznali sa načinom na kojim sajam funkcioniše i eventualno našli posao nakon završetka školovanja. Tamara Minić i Jelena Demić, učenice Ekonomske škole, sa turističkog smera, kažu da su došle na Sajam zapošljavanja kako bi sa profesorkom preduzetništva popričale i videle kako izgleda traženje posla.

Na pitanje naše redakcije šta nameravaju nakon srednje i da li će se zaposliti u Srbiji ili u inostranstvu,  Jelena je rekla da planira da završi srednju muzičku školu i posle toga fakultet muzičke umetnosti. Nakon toga će, kako kaže, sigurno naći posao.

Tijana namerava da nastavi sa hotelijerstvom.

“Što se tiče našeg smera zbog korone je mnogo manje posla, ali verujem da će biti ili kao pre ili situacija malo bolja.  Imam mogućnosti da radim i preko, ali bih volela da probam ovde, jer što da napustim zemlju ako ovde može da se radi, a verujem da može.” Prvo ću završiti fakultet, dati master, pa tek onda zaposliti.”

Zorica Kovačić iz administracije koja predstavlja firmu pogrebne opreme kaže da traže prodavce i vozače B kategorije za prevoz i transport pokojnika u zemlji i inostranstvu.

“U obzir dolaze i mladi koji se uče u hodu, ali svakako bi nam više odgovaralo sa nekim ko ima iskustva.  Zapravo oni na početku  kreću da voze u Požarevcu i po Srbiji, a kasnije sa iskusnim vozačima se obučavaju i za vožnju u inostranstvu. Osim što voze, zadatak im je da završe dokumentaciju u konzulatima, kako bi pomogli klijentu u inostranstvu” izjavila Kovačić je za Boom 93.

Foto: S.LIsac

Marija Zarić koordintor za i Snežana Lazarević supervizor ljudskih resursa kažu da se njihova kompanija bavi proizvodnjom kablova za auto industriju. Kompanija ima 300 zaposlenih

Trenutno tražimo još tridesetak ljudi i planiramo da otvorimo još jednu fabriku samo tražimo adekvatnu lokaciju u Srbiji. Trenutno sada se bavimo promocijom širom Srbije kako bismo mogli da ispitamo tržište gde nam je najbolja lokacija za otvaranje nove fabrike. Za sada sada smo raspisali otvorene pozicije za 30 operatera u proizvodnji, u taj broj spada i 10 operatera u logistici, imamo otvorene administrativne pozicije, kao što su menadžer proizvodnje, koordinator u prodaji, specijalista u proizvodji. Tu nam trebaju kvalitetni kandidati, koji imaju prethodno radno iskustvo u proizvodnji.

Foto: S.LisacKažu da ova kompanija ima i program za mlade inženjere, koji su završili fakultet. Prošlogodišnji program grupe mladih inženjera je završen, te su nastavili karijere u ovoj kompaniji. Trenutno su u potrazi za novim mladim kandidatima.

“Javljaju nam se kandidati širom Srbije. Oni 6 meseci provode u našoj proizvodnji i na taj način se odlučuje u kom sektoru će oni ostati. Ukoliko se dobro pokažu i ako urade kvalitetne projekte, ostaju da rade u našoj kompaniji.”

Na sajmu zapošljavanja bila je raznovrsna ponuda poslova. Nezaposleni su mogli da konkurišu za pozicije: automehaničara, autoelektričara, kuvara i pekara, varioca, bravara i montera, šivača i dizajnera, radnika u proizvodnji, administrativnih radnika, servisera rashladne tehnike i automatike, vozača, prodavca, kao i za razna druga uslužna i proizvodna zanimanja.

Podsetimo, poslednji sajam zapošljavanja organizovan je 2021. godine pu julu od strane kompanije PKC u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, dok je pre toga u maju iste godine NSZ zbor epidemije koronavirusa organizovala virtuelni sajam zapošljavanja.