Društvo

Učenici iz pet evropskih zemalja borave u Požarevcu

Učenici iz Rumunije, Estonije, Italije, Turske i Mađarske borave u Požarevcu u okviru projekta ERASMUS+ pod nazivom „Zajedno za zelenu budućnost”, a njihov domaćin je Osnovna škola „Sveti Sava” Požarevac. U Gradskom zdanju za ove učenike organizovan je svečani prijem.

„Ovim projektom mi smo želeli da učenicima svih škola koje učestvuju u projektu i njihovim porodicama pokažemo koliko je bitno da se smanji karbonski otisak, odnosno emitovanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. To smo pokušali na mikronivou, i nadamo se da ćemo na taj način proširiti ove naše aktivnosti i umanjiti emisiju štetnih gasova, bar u našim sredinama”, rekla je direktorka OŠ „Sveti Sava” Margareta Sekulović.

Foto: J. Milenković

Među učenicima koji su posetili Požarevac u okviru ovog projekta su Kozmi iz Rumunije i Sara iz Italije.

„Sviđa mi se Srbija zato što su ljudi veoma fini i puni poštovanja”, rekao je Kozmi za Boom 93.

Foto: J. Milenković

Kako kaže, u Srbiji učenici imaju više slobodnog vremena posle škole.

Kada je u pitanju Požarevac, najviše mu se svidelo to što ima „dosta tržnih centara i mnogo zelenih površina”.

Boravak u Požarevcu prilika je da se učenici upoznaju sa srpskom kulturom.

Sara, učenica iz Italije, rekla je kako je probala tradicionalnu srpsku hranu i naučila nešto o srpskoj tradiciji.

Foto: A. Stepanović

Škola iz koje dolazi manja je nego škola u Požarevcu.

„Imamo jednu svoju učionicu. Menjamo nastavnike, ali ne i učionice”, navodi Sara kao jednu od razlika između ovih škola.

Iz Požarevca, za koji smatra da je lep grad, poneće divne utiske.

Kako je na prijemu rekla direktorka Sekulović, ovaj projekat realizuje se prethodne tri godine.

„Ovo je u stvari poslednja mobilnost u okviru ovog projekta, što znači da su naši učenici i nastavnici već bili na mobilnostima u Mađarskoj, Rumuniji, Estoniji, Turskoj i Italiji”, rekla je Sekulović.

Učenicima je dobrodošlicu poželeo gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović.

Gradonačelnik je istakao da ova mobilnost nemerljiva vrednost za sve đake, jer su „u prilici da kroz rad upoznaju njihove vršnjake iz Rumunije, Estonije, Italije, Turske i Mađarske, kao i da sa njima razmene utiske o obrazovnom sistemu čiji su deo.”

Ovaj projekat je, prema njegovim rečima, značajno iskustvo za mentore, koji se upoznaju sa načinom rada u drugim školskim sistemima. Govorio je o tome da se način rada u prosveti menja tokom vremena.

„Predavati pre samo deset godina i predavati danas uveliko se razlikuje zbog napretka društva, ali i interesovanja i stila života mladih danas. Neka znanja su u tom periodu ostala nepromenljiva, neka su se dopunila, ali su se načini prenošenja znanja značajno modifikovali. Upravo to je jedna od glavnih vrednosti projekta koji sprovodite, a to je da se što više približite mladim generacijama, ali da pritom očuvate osnovne postulate škole i školstva”, naveo je Pavlović.

FOTO: A. Stepanović

Učenici su u Požarevac stigli u ponedeljak, 22. maja, i tu će boraviti do subote, 27. maja.