Društvo

Učite svoju decu kako da pametno koriste mreže

Foto: USAID

Foto: USAID

Većina roditelja ovih dana ne može da izbegne društvene mreže. Prema podacima istraživanja programa „Nova pismenost”, 81% mladih u Srbiji se informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50% dece od 12 do 14 godina.

I dok roditelji možda pokušavaju da eliminišu iz života deteta društvene mreže i brinu o tome koliko vremena dete provodi na mreži, cilj je da se roditelji usredsrede na to kako njihovo dete provodi vreme na mreži.

Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode USAID i Propulsion, početkom godine objavljen je Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija. Priručnik pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosti i srodnim temama, kao i konkretne savete za roditelje, koji će im pomoći da usmere decu da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) proglasio je poruke iz Priručnika za sadržaj od javnog interesa. Priručnik za roditelje dobio je i tri priznanja. Na Međunarodni dan deteta, 20. novembra, prepoznato je da je direktno uticao na poboljšanje uslova života dece i pojedinaca u Srbiji, te je dobio nagradu Festivala društveno odgovorne komunikacije „Kampanje sa svrhom”. O kvalitetu Priručnika govore i glavna nagradu u kategoriji integrisana kampanja na temu medijske i digitalne pismenosti „KAKTUS Festivala” i bronzano priznanje Udruženja za tržišne komunikacije za kampanju u potkategoriji: Mediji, kultura i edukacija.

Svoj primerak Priručnika i dodatni sadržaj na temu medijske i digitalne pismenosti možete besplatno preuzeti na sajtu novapismenost.rs. U cilju prevencije i reagovanja na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju kontaktirajte Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833 ili putem platforme „Pametno i bezbedno”.